Mai puţin de £35.000 pe an? Afară din UK! Românii ar putea profita

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK la zi pe data 20 martie 2016

uk-expati-dati-afara-din-marea-britanie

Începând cu 6 aprilie 2016, extracomunitarii stabiliţi în UK de mai puţin de zece ani vor fi deportaţi dacă nu pot arăta că venitul lor anual este de cel puţin £35.000.

Guvernul britanic pune în aplicare, începând cu 6 aprilie 2016, măsura pe care o anunţă încă din 2011. Astfel, persoanelor venite din afara Uniunii Europene şi stabilite în UK de mai puţin de zece ani, care nu au reuşit să obţină un loc de muncă cu un salariu de minimum £35.000, li se va ridica dreptul de muncă în Marea Britanie. Sunt exceptate de la regulă asistentele medicale şi alte câteva categorii.

Vestea este devastatoare pentru mulţi expaţi care lucrează în UK, în special cetăţeni americani şi australieni. Ralph Bucke, co-fondatorul Commonwealth Exchange, a declarat pentru The Guardian:

—————————————

„Aceste reguli noi vor dăuna economiei britanice, poziţiei noastre în străinătate şi societăţii noastre în general. Migraţia cetăţenilor venite din statele Commonwealth a cunoscut deja o scădere semnificativă ca urmare a restricţiilor actuale, iar această limitare salarială va înrăutăţi cu siguranţă situaţia.”

—————————————

Nu toate locurile de muncă pentru muncitorii calificaţi sunt atât de bine plătite. The Guardian dă câteva exemple. Alyson Frazier este o interpretă de muzică clasică de 25 de ani, din Washington, care a venit în UK la studii la 19 ani; ea lucrează acum la un program muzical terapeutic pentru copiii refugiaţi, însă venitul anual este de doar £17.000 pe an. Gillian Brown, o australiancă de 26 de ani, a venit în UK în urmă cu 8 ani, când întreaga sa familie a luat decizia de a se muta în Marea Britanie. Fraţii ei mai mici erau minori, astfel că aceştia au fost clasaţi ca şi dependenţi şi au obţinut cetăţenia britanică. Fiind majoră, Gillian a trebuit să aplice pe cont propriu pentru o viză de student. Acum, chiar dacă are inclusiv un masterat la activ, ea câştigă doar £20.300 pe an ca şi asistent de marketing şi este deţinătoarea unei vize de muncă de tip „highly skilled”. După 8 ani de la venirea în UK, australianca ar putea fi deportată înapoi în Australia, în condiţiile în care familia ei ar rămâne în Marea Britanie.

 

trimiteri-sus-4

Fără drept de muncă pentru studenţii veniţi din afara UE

Venit de £18.600 minimum pentru a-ţi aduce consoarta din afara UE

Necunoscutele şi incertitudinea de după referendum

Mesaj-instrucţiune din partea mai marilor lumii: „Dragă UK, rămâi în UE!”

trimiteri-jos-4

 

Kevin Courtney, de la Uniunea Naţională a Profesorilor, a vorbit şi el pentru The Guardian:

—————————————

„Este de-a dreptul contraproductiv să forţezi şcolile să concedieze personal pe care l-a pregătit, în care s-a investit şi de care este mare nevoie. Această măsură trebuie amendată.”

—————————————

Potrivit The Guardian, imigranţii din afara UE care vin la muncă în UK pe baza vizelor de tip Tier 2, pot face asta dacă salariul pe care l-ar primi ar fi de minimum £20.800 (deşi sunt discuţii ca cifra să devină mai degrabă £30.000). Viza de UK de tip Tier 2 poate fi acordată pe o durată maximă de şase ani. La împlinirea a cinci ani de la sosirea în UK, aceşti imigranţi pot aplica pentru rezidenţă permanentă, însă, începând cu 6 aprilie 2016, o condiţie obligatorie devine obţinerea unui salariu de minimum £35.000. Iar cei care au la activ 10 ani de şedere în UK pot fi mai liniştiţi; ei pot cere rezidenţa permanentă fără ca mărimea salariului să fie una din condiţiile cerute de Home Office.

Guvernul britanic insistă că prin această măsură doreşte să dea o şansă în plus britanicilor. Românii vor putea şi ei să beneficieze de această stare a lucrurilor. Însă, în aceste condiţii, în cazul unui Brexit, situaţia românilor din UK ar deveni cu adevărat deplorabilă.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!