Mai puține insolvențe, mai multe concedieri

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 8 mai 2015

Numărul insolvențelor s-a redus în primul trimestru cu 58% față de aceeași perioadă a anului trecut, după ce anul trecut a scăzut per ansamblu cu 28%. Impactul social și financiar în economie este, însă, mai mare, în contextul în care numărul de concedieri a crescut cu 24%, afirmă Iancu Guda, analist economic Coface, citat de Mediafax.

„Aproximativ 98% din scăderea numărului de insolvențe se înregistrează în rândul companiilor mici, cu cifră de afaceri sub 100.000 de euro. Aceste deviații rămân relevante doar din punct de vedere statistic, pentru că, în ciuda scăderii majore a numărului de insolvențe deschise, impactul social și financiar propagat în economie este mai mare. Numărul locurilor de muncă pierdute odată cu intrarea în insolvență a acestor companii este mai mare cu 24%”, a afirmat Guda, la o conferință de specialitate.

Numărul de insolvențe în România raportat la 1.000 de companii este cel mai ridicat din regiune, de 45 companii insolvente, de patru ori mai mare decât media pe plan regional.

El a precizat că ponderea companiilor care reușesc să se reorganizeze este de 3%, de zece ori mai mică decât media la nivel regional.

În ultimii 5 ani și-au întrerupt activitatea din cauza insolvenței circa 100.000 de companii, dintr-un total de 450.000 de firme active în România, astfel că una din patru companii a intrat în insolvență. „La nivelul întregii economii, insolvențele vor scădea în continuare ca număr, însă nu este relevant, pentru că impactul în economie este dat de insolvența companiilor mari, cu afaceri de peste un milion de euro”, a mai spus analistul Coface.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!