Mai puține investiții străine

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 17 iunie 2016

Investițiile străine directe au însumat în primele patru luni 887 milioane euro, în scădere cu 23,8% (277 milioane euro) față de aceeași perioadă a anului trecut.

Asta în condițiile în care firmele cu capital străin au rambursat împrumuturi către companiile-mamă de 545 milioane euro, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), preluate de News.ro.

În perioada ianuarie-aprilie 2015, investițiile străine totalizau 1,16 miliarde euro, din care aportul la capitalul firmelor locale împreună cu profiturile nete estimate au reprezentat 199 milioane euro, la care s-au adăugat împrumuturi nete acordate de firmele-mamă de 965 milioane euro.

Astfel, după primele patru luni ale acestui an, investițiile s-au redus la 887 milioane euro, în condițiile în care s-au rambursat credite intragrup de 545 milioane euro.

Totuși, majorările de capital ale companiilor locale cu acționariat străin și profiturile reinvestite au fost mai mari decât cele de anul trecut, ajungând la 1,43 miliarde euro.

Anul trecut, investițiile străine directe în România au crescut cu 25%, până la 3,03 miliarde de euro, de la 2,42 miliarde de euro în 2014.

Investițiile străine directe sunt considerate cele mai benefice investiții realizate de companii străine într-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung și au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei și salariilor.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!