Mai puține medicamente

Articol publicat in sectiunea Social pe data 24 octombrie 2014

Zeci sau chiar sute de medicamentele ieftine ar putea să dispară din farmacii. Producătorii sunt supăraţi pentru că Executivul nu modifică taxa pe vânzări, aşa cum cer ei de peste doi ani, timp în care din farmacii au fost retrase mai mult de o mie de medicamente cu preţuri mici, informează Digi24.

Însă, între cererile producătorilor şi refuzul Guvernului, cei care au de suferit sunt pacienţii. „Cu siguranţă, pentru producătorii de medicamente generice, acest proiect de ordonanţă de urgenţă este o dezamăgire. Pe pacienţi îi va afecta în trei moduri: pe de-o parte, aşa cum i-a afectat şi până acum, prin dispariţia medicamentelor ieftine, accesibile, de pe piaţă. Vor fi afectaţi la nivel medical, dar şi social, prin disponibilizările pe care le facem. Asta înseamnă mai puţini bani la buget şi mai puţine servicii medicale. Şi vor fi afectaţi prin scoaterea de pe piaţă a industriei de generice. Vor fi afectați inclusiv prin lipsa de acces la medicamente noi. Zeci, sute (de medicamente – n.r.)”, a spus Laurenţiu Mihai, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), citat de Digi24.

Reprezentanţii industriei farmaceutice cer ca taxa de clawback, taxa pe vânzări, să fie aplicată diferenţiat, în funcţie de preţurile medicamentelor pe care le fabrică. Un proiect de ordonanţă de urgenţă nu face referire la această măsură, dar, potrivit ministrului sănătăţii, dă motive de bucurie pacienţilor. Unele medicamente noi ar putea intra direct pe lista compensatelor, fără să urmeze procedura complicată de până acum.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!