Mai puţini bani de la românii din străinătate

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 7 aprilie 2014

Dacă în timpul boom-ului economic, românii din străinătate au trimis chiar şi peste 6,5 miliarde de euro, acum suma este la jumătate, potrivit celor mai recente date ale Băncii Naţionale, relatează Digi 24. Criza care persistă în ţările cu largi comunităţi de români şi şomajul care a ajuns la cote alarmante în aceste state îşi fac încă simţite efectele negative şi la noi în ţară.

Sumele trimise în România de cei care muncesc peste hotare au atins în 2013 nivelul minim al ultimilor nouă ani, cifrele fiind chiar mai slabe decât în perioada 2009-2011, când valoarea remiterilor s-a prăbuşit. Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice – majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare – au fost anul trecut de numai 3,67 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României, preluate de sursa citată.

Valoarea este cu 8% mai mică decât cea înregistrată în 2012, respectiv 310 milioane de euro, şi la jumătate comparativ cu totalul transferurilor din 2008, an în care remiterile au înregistrat un maxim-record.

Analiştii anticipează că remiterile nu vor ajunge prea curând la nivelul din 2007-2008 pentru că ţările cu largi comunităţi de români încă se confruntă cu dificultăţi economice, şomajul fiind una dintre marile probleme. La sfârşitul anului trecut, rata şomajului se ridica la 25,8% în Spania, iar în Italia era de 12,7%.

Pe de altă parte, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, din 1989 şi până astăzi, din ţară au plecat 2.300.000 de români. Primele trei destinaţii preferate sunt Italia (46%), Spania (34%) şi, la mare distanţă, Germania (7%). Principalul motiv pentru care pleacă românii pe alte meleaguri îl reprezintă veniturile. Datele INS mai arată şi că peste 100.000 de români pleacă anual din ţară.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!