Mai puțini bani pentru Prima Casă în 2016

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 11 decembrie 2015

Guvernul va suplimenta cu 200 milioane de lei plafonul de garantare pentru programul Prima Casă pentru acest an, față de cele 2,6 miliarde lei existente, iar pentru anul viitor intenționează să coboare nivelul maxim la 1,5 miliarde lei, precum și să alinieze dobânzile la noile condiții de piață.

Potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului publicat pe site-ul Finanțelor, plafonul garanțiilor care pot fi emise va fi suplimentat cu 200 milioane de lei, scrie Mediafax.

Ministrul finanțelor, Anca Dragu, a afirmat de asemenea că anul viitor va fi redus plafonul de garanții pentru programul Prima Casă la 1,5 miliarde lei. Totodată, creditele se vor acorda în condiții actualizate de cost. Astfel, rata dobânzii va fi ROBOR plus o marjă de 2%, față de 2,5% în prezent, restul condițiilor rămânând neschimbate.

Anul următor se pot emite garanții și din diferența rămasă nealocată din plafonul anului curent, precum și din diferența neutilizată până la 31 decembrie 2015 din sumele alocate băncilor.

Suma reprezentând diferența rămasă nealocată, precum și cea alocată și neutilizată din plafonul alocat pentru anul curent se va publica pe site-ul Finanțelor și al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) până la 31 ianuarie 2016 și se utilizează cu prioritate de către bănci, potrivit proiectului de hotărâre.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!