Mai puțini bani pentru Transporturi, Sănătate și Cultură

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 31 iulie 2015

Transporturile pierd peste un miliard de lei la rectificarea bugetară, sumă alocată inițial proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă, iar bugetul Sănătății pierde 600 milioane lei, bani redirecționați către fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, bugetul Ministerului Culturii va fi diminuat cu aproximativ 2 milioane de lei, dar din acești bani, peste 700.000 se vor aloca Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian”, scrie Mediafax.

Totodată, bugetul Ministerului Fondurilor Europene se reduce cu 25 milioane de lei, iar Ministerul Energiei și Televiziunea Română pierd 15 milioane lei.

Liviu Dragnea, președintele interimar al PSD, a anunțat că formațiunile aflate la guvernare susțin în continuare Sănătatea, Educația și Infrastructura, adăugând că rectificarea bugetară este una pozitivă și că „nu se taie bani”.

„Susținem principiile pe care guvernul le are în vedere, care vor fi cuprinse în ordonanța de rectificare, și anume, se susțin în continuare domeniile importante: Sănătate, Educație, Infrastructură. De asemenea, nu se taie bani de la aceste domenii, nu se taie bani pentru că sunt bani în plus”, a declarat președintele interimar al PSD.

Premierul Victor Ponta a declarat, la rândul său, că rectificarea bugetului este una pozitivă, având în vedere că, pe primele șase luni, România are un plus de 4 miliarde lei, și nu un deficit de 13 miliarde de lei, conform legii bugetului de stat.

Bani pentru alocații

Pe de altă parte, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice va beneficia de o majorare bugetară de 1.222 milioane de lei, pentru plata alocațiilor de stat pentru copii majorate, a pensiilor și indemnizațiilor.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va primi peste 500 milioane de lei pentru plata drepturilor salariale și pentru derularea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

În cadrul bugetului alocat Ministerului Apărării Naționale, proiectul de act normativ permite cheltuirea sumei de 650 milioane de lei pentru repararea și întreținerea echipamentelor militare.

 

Finanțarea despăgubirilor

Ministerul Finanțelor Publice primește peste 700 milioane de lei pentru acțiuni generale și 530 milioane de lei, în principal pentru hotărâri CEDO și despăgubiri aferente procesului de restituire a proprietăților.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va beneficia de o suplimentare de 305 milioane de lei, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, de 65 milioane de lei, Ministerul Afacerilor Externe, 55 milioane de lei, Ministerul Justiției, 44 milioane de lei, Ministerul Public, 44 milioane de lei, iar Ministerul Educației și Cercetării Științifice, 40 milioane de lei, în principal fonduri destinate Institutului Național de Cercetare „Cantacuzino” .

De bugete majorate vor beneficia și Serviciul de Telecomunicații Speciale, aproximativ 120 milioane de lei, Serviciul de Informații Externe și Serviciul Român de Informații câte 21 milioane de lei, Serviciul de Protecție și Pază, 15 milioane de lei, Administrația Prezidențială, aproximativ 11 milioane de lei, Camera Deputaților, 8 milioane de lei și Senatul, aproximativ 3 milioane de lei.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!