Mai puţini medici care vor să plece în străinătate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 14 noiembrie 2014

Medicii români nu se mai înghesuie să plece la muncă în străinătate. Cel puţin asta este concluzia specialiştilor în resurse umane după ce la un târg de joburi medicale organizat recent în Bucureşti s-au prezentat doar 400 de medici, transmite Digi24.

 Anul trecut, peste 1.000 de medici rezidenţi şi studenţi la medicină şi-au arătat interesul faţă de locurile de muncă disponibile în Marea Britanie, Franţa, Germania, Suedia sau chiar în Orientul Mijlociu.

Dacă în urmă cu un an tinerii rezidenţi se băteau pentru un post în spitalele din străinătate, anul acesta lucrurile s-au schimbat radical. Proaspeţii absolvenţi de facultate nu s-au mai înghesuit la Târgul Internaţional de Cariere Medicale. Mulţi dintre ei s-ar fi speriat de poveştile celor care au lucrat o vreme peste hotare. Aproape 3.000 de medici au lăsat România pentru a lucra în străinătate doar în 2013. Mulţi dintre ei se întorc, însă, repede acasă.

Anul acesta, doar 400 de medici au aplicat pentru cele 2.000 de posturi disponibile în Marea Britanie, Franţa, Suedia sau Orientul Mijlociu.

„Anul acesta au plecat mai puţini din cauză că au început să crească condiţiile. Au mers pentru dezvoltare profesională şi au preferat să se întoarcă înapoi”, a spus Iarca Iabloncic, consultant în resurse umane.

„Asta înseamnă că, într-un an, angajăm în jur de 24 de doctori români. În trecut erau mai mulţi. Asta înseamnă că noi, agenţiile, avem mai puţini candidaţi, dar suntem încă optimişti pentru 2015”, a precizat Christof Nicolas, reprezentant al unei companii de recrutare din Franţa, citat de Digi24.

Peste 14.000 de medici români au plecat la muncă în străinătate după 2007. Cei mai mulţi dintre ei au făcut acest pas în perioada 2011-2013.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!