Mai puțini șomeri față de anul trecut

Articol publicat in sectiunea Social pe data 3 iunie 2016

Numărul de șomeri a stagnat în luna aprilie a acestui an la 573.000, dar în ultimul an a scăzut cu 60.000, iar rata șomajului s-a menținut la 6,4%, nivel minim de la jumătatea anului 2009 încoace, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) și citate de Mediafax.

Pentru luna martie, datele au fost revizuite semnificativ în jos, în condițiile în care statisticile publicate în urmă cu o lună indicau o scădere cu peste 5.000 a numărului șomerilor comparativ cu luna precedentă, la 592.094.

Un nivel al ratei șomajului de 6,4%, calculată după metodologia Biroului Internațional al Muncii (BIM), nu s-a mai înregistrat din perioada mai-iunie 2009, arată seriile statistice ale INS.

În ultimul an, numărul de șomeri a scăzut cu circa 60.000. „Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna aprilie din anul curent este de 573.000 persoane, la același nivel cu luna precedentă, dar în scădere față de aceeași lună a anului anterior (633.000 persoane)”, se precizează în comunicatul INS.

Șomajul este mai mare în rândul bărbaților, cu o rată de 7,2% în luna aprilie, în timp ce, în rândul femeilor, șomajul este de doar 5,3%, mai arată datele oficiale. În martie, proporțiile anunțate de către INS erau complet diferite: 6,9% șomaj în rândul bărbaților și 5,8% în rândul femeilor.

Autoritățile publică, constant, și numărul de șomeri înregistrați oficial în evidențele oficiilor pentru forța de muncă.

Datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) arată că, la sfârșitul lunii martie, aproape 419.500 de șomeri erau înregistrați oficial, ceea ce corespunde unei rate a șomajului de doar 4,7%.

Însă conform standardelor BIM, numărul de șomeri este calculat prin anchete în gospodării, care arată că numărul de șomeri este, în realitate, mai mare.

Datele privind șomajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de către specialiști, pentru că reflectă mai bine șomajul real la nivel național.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!