Mai putini turisti romani de Revelion

Articol publicat in sectiunea Social pe data 10 ianuarie 2010

Numarul turistilor romani care au petrecut Revelionul in pensiunile sau hotelurile din tara a fost de 95.400, in scadere cu 8% fata de anul anterior. In plus, sumele cheltuite au fost cu 13% mai mici, respectiv 124,5 milioane de lei, potrivit datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), preluate de Mediafax. In acelasi timp, numarul romanilor care au petrecut Revelionul in strainatate s-a redus cu 20%, la 10.500 de persoane, care au cheltuit cu 13% mai putin, respectiv 5,75 milioane de euro.

„Se observa ca in turismul intern tarifele au scazut cu 20-25% fata de anul trecut, ajungand la nivelul de acum doi ani, in timp ce in turismul extern tarifele au scazut cu numai 10%. Cu toate aceste reduceri, numarul turistilor a scazut la nivelul revelionului 2004-2005”, se arata intr-un comunicat al FPTR. Cele mai solicitate statiuni din Romania au ramas cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 95%. Si in celelalte statiuni montane cererea a fost mare, ajungandu-se la un grad de ocupare de 85% din capacitatea de cazare. Un alt segment solicitat a fost cel al marilor orase, unde au petrecut trecerea in noul an in hoteluri si restaurante aproximativ 25.000 de turisti. In turismul rural au sarbatorit Anul Nou aproximativ 30.000 de romani, segment care, potrivit FPTR, a fost singurul care a inregistrat o crestere a numarului de turisti fata de 2008.

In ceea ce priveste destinatiile externe, cele mai solicitate au fost Austria, Grecia, Bulgaria, Turcia, Egipt, Franta si Tunisia. De asemenea, potrivit FPTR, exista si turisti care si-au organizat vacanta individual, dar numarul acestora nu poate fi apreciat.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!