MÂINILE CARE OFERĂ LA BISERICĂ

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, Reportajul săptămânii pe data 9 mai 2016

Diaspora Romaneasca_Mainile care ofera la biserica1

 

La bine, la greu,

românii se îndreaptă către Biserică

 

Majoritatea bisericilor românești din UK sunt o mână întinsă pentru românii care, ajunși pe pământuri britanice, se confruntă cu tot felul de dificultăți. Căci, să recunoaștem! Nu e ușor deloc în țări străine. Și astfel, cei care apelează la ajutorul preoților români din Marea Britanie sunt în număr mare… nou-veniți. Însă solicitări, tot în număr mare, vin și din țară, de la oameni neajutorați sau de la cei care au în plan să traverseze Canalul Mânecii și să ajungă în Anglia.

Nu există săptămână în care să nu existe o solicitare, ne-au povestit preoții români din Marea Britanie care încearcă atât cât pot să nu-i lase de izbeliște pe cei care le cer ajutorul. Fie că este vorba de informații, de ajutor financiar, de un loc de muncă sau de un acoperiș deasupra capului, preoţii şi membrii comunităţilor bisericeşti se străduiesc să găsească rezolvarea.

Iar ajutorul oferit de Biserică nu se oprește doar la cele menționate mai sus. De-a lungul timpului, ne spun preoții cu care Diaspora Românească a luat legătura, românii și-au găsit prieteni prin intermediul bisericii, nași de botez sau nași de cununie. Câteva povești despre mâna întinsă oferită românilor aflați la nevoie ne spun preotul Mihai-Răzvan Novacovschi din Birmingham și preotul Cornel Grecu care slujește în Coventry.

 

Ce cer românii?

Deseori când se află la ananghie, românii se îndreaptă către Biserică. Este locul în care, de multe ori, acolo își încarcă bateriile, se liniștesc, primesc sfaturi, se roagă și după întoarcerea la cele divine, mulți spun că văd viața altfel. Se simt mai liniștiți sufletește. Iar locurile de rugăciune și starea de pace pe care mulți o capătă interacționând cu biserica se pare că nu sunt suficiente pentru mulți dintre românii care ajung pe meleagurile Marii Britanii. Când dau de greutăți, când au piedici, neavând cui să ceară ajutorul, ei iau legătura cu preoții români. De exemplu, în Coventry, ne povestește preotul paroh Cornel Grecu, cazurile celor care au apelat la biserică au fost numeroase și diversificate. Părintele Cornel slujește acolo din iulie 2014, dar ca preot slujitor a început în noiembrie 2012, ca misiune a parohiei din Birmingham.

„Românii se adresează bisericii. De obicei, cele mai multe solicitări le primesc din România, primesc mail-uri din țară, dacă pot găsi locuri de muncă, chirie. De obicei, încerc să nu mă ocup de aceste lucruri, pentru că nu este treaba mea să fac aceste lucruri. Sunt agenții care se ocupă de aceste lucruri. Avem un panou în biserică unde oamenii își pot pune diferite anunțuri. Chiar în urmă cu câteva săptămâni, a fost cineva, un român care a venit aici după 18 ani de locuit în Italia. S-a mutat în Conventry și căuta de lucru. M-a întrebat dacă poate să pună un anunț. În urmă cu un an de zile, am ajutat o familie. Oamenii erau din zona Rădăuților, veniseră din Italia și nu prea aveau de nici unele. Am strâns câțiva bani pentru ei. Ulterior, am înțeles că soțul și-a găsit de muncă și banii strânși l-au ajutat să își cumpere abonament. Am mai ajutat un român care trebuia să ajungă în Franța, unde își găsise de muncă. S-au strâns la fel bani, din care omul a reușit să își cumpere bilete. Și au mai fost și altfel de cazuri”, ne spune preotul Cornel despre ajutorul financiar pe care l-a oferit de-a lungul timpului românilor care au trecut prin greutăți.

—————————————

„Chiar de curând am primit un telefon de la un român care locuia în sudul Angliei. Mi-a spus că a sunat mai mulți preoți pentru că avea nevoie de bani ca să își plătească chiria pe o săptămână. Pentru el și pentru altcineva, deci erau două persoane. Mi-a spus că își găsiseră de lucru, dar nu aveau bani pentru a plăti chiria. Și i-am trimis bani electronic.”

Preot paroh Cornel Grecu, Coventry

—————————————

 

 

Din Anglia, spre România

 

Ajutorul bisericilor din Marea Britanie nu se oprește la graniță. Cele mai multe solicitări vin din România.

„Majoritatea colectelor pe care le-am făcut aici au fost pentru țară. Cineva din parohie cunoștea o fată din București care avea probleme de sănătate și nevoie de bani pentru câteva ședințe de terapie. Am făcut o colectă în biserică și s-au strâns în jur de 200 de lire. La fel, un părinte din Botoșani a avut nevoie de bani pentru parohia din țară. Am făcut o colectă și s-au strâns în jur de 150 de lire. De obicei, încercăm să îi ajutăm pe cei din țară prin oamenii din parohie care cunosc cazurile respective și sunt oameni de încredere. Suntem, totuși, o parohie tânără. Ce se strânge duminica, atât putem să ajutăm. Chiriile pe care le plătim sunt prioritatea noastră. Dar când avem cazuri urgente, tot din ce se strânge duminica ajutăm”, spune preotul Cornel despre ajutorul financiar pe care îl trimite în România atunci când se poate și când este cazul.

Și asta nu e tot. Bisericile din Marea Britanie se mobilizează împreună atunci când e nevoie de ajutorul lor în țară.

„Anul trecut, am participat împreună cu parohia din Leeds la o colectă pentru o parohie din Războieni. Copiii de care are grijă parohia de acolo aveau nevoie. S-au strâns în jur de zece saci de îmbrăcăminte și încălțăminte, plus ce s-a mai strâns la Leeds, și am trimis totul în țară. Intenționăm ca la fiecare  sărbătoare să facem câte o colectă pentru cei din țară”, a declarat, pentru Diaspora Românească, preotul paroh din Coventry.

—————————————

„De obicei, majoritatea solicitărilor vin din țară. Cei care ajung în Anglia au un loc de muncă sau au unde să stea, mulți vin la cunoștințe, prieteni. Multe telefoane sau mesaje sunt de la românii din țară care îmi cer să le găsesc de muncă. Eu nu mă pot implica în astfel de lucruri, pentru că sunt agenții specializate care se ocupă cu aceste lucruri.”

Preot paroh Cornel Grecu, Coventry

—————————————

 

 

Prima cununie…

 

Și totuși, biserica oferă și altfel de ajutor pe lângă cel spiritual și cel financiar, acolo unde este cazul. De exemplu, pentru cei care pășesc spre un nou început.

„Prima cununie pe care am făcut-o la Coventry, ca și parohie, a fost o familie de romi, cărora nașii le-au spus că nu au bani să plătească. Iar noi ne-am oferit să îi ajutăm. A fost chiar prima mea cununie, aici în biserică. Și la botezuri la fel. Avem foarte puține cununii și atunci la botezuri îi încurajăm pe oamenii să facă și cununia, spunându-le că nu percepem nicio taxă. Este o comunitate tânără, încă ne adunăm. Anul trecut, am crescut destul de mult. Oamenii au ajuns să fie prezenți în număr mare în fiecare duminică la biserică. Sunt destul de mulți români aici în zonă, din medii diverse, avem peste 500 de studenți, ingineri care lucrează la Jaguar, în jur de 300-400 de ingineri care au venit numai anul trecut de la Renault. Sunt oameni diverși, oameni care au diferite profesii”, ne spune părintele.

—————————————

Sunt mulți copii în Coventry

 

„Am reluat din septembrie școala de duminică. O sâmbătă și o duminică pe lună. Soția mea lucrează cu copiii în timpul slujbei de duminică. Sunt activități, povestioare, apoi se desenează, se colorează despre tema citită. Eu lucrez aici ca profesor la o școală primară, unde sunt peste 70 de copii români. Este o comunitate mare de români aici. Sunt peste 300 de copii români în școlile din Coventry.”

Preot paroh Cornel Grecu, Coventry

—————————————

 

Biserica din Birmingham

În Birmingham, modalitatea din vorbă în vorbă dă roade negreșit, ne spune preotul paroh Mihai-Răzvan Novacovschi, care a pășit prima dată în Anglia în anul 1997, iar de slujit a început în anul 2008. De atunci și până în prezent, românii i-au tot cerut ajutorul.

„Pentru ajutor spiritual, biserica este principalul loc unde vin românii. Au fost și foarte mulți români care au apelat pentru informații. Îi ajutăm pe cei care au nevoie de un loc de muncă sau de o chirie, în sensul că difuzăm informația mai departe, ajutor venit direct din partea parohiei mai puțin. De multe ori funcționează modalitatea aceasta din vorbă în vorbă. Principalul lucru pe care nu îl au mai ales cei nou-veniți este informația. Și atunci, din punctul acesta de vedere, s-au mobilizat multe lucruri. De exemplu, dacă noi știam oameni nou-veniți pe anumită profesie care voiau să știe ce au de făcut ca să profeseze în țara aceasta, i-am ajutat punându-i în legătură cu persoane cu calificare similară, care au trecut prin acel proces. Iar oamenii se ajută. Cred că acesta este principalul succes pe care l-am avut. Îi punem pe oameni în contact, ca și comunitate. Sunt foarte multe prietenii între românii din Birmingham care s-au creat la biserică. Oameni cu copii de aceeași vârstă care s-au cunoscut astfel și s-au împrietenit”, ne spune părintele Mihai Novacovschi despre modalitatea prin care i-a ajutat pe românii din Birmingham.

 

Nou-veniții, primii pe listă

Românii care ajung în Birmingham și cer ajutorul Bisericii sunt în general cei care se află la început de drum în Anglia.

„Majoritatea celor care apelează pentru ajutor sunt cei nou-veniți. Cei mai mulți au nevoie de informații. Se mai întâmplă să ceară și ajutor financiar. Mai facem din când în când câte o colectă, dar nu se strânge foarte mult. Dar au fost și câteva cazuri când s-a făcut colectă. Am avut cazuri sociale, în principal situațiile românilor care au ajuns aici aduși de alții cu promisiuni și, bineînțeles, au rămas pe drumuri. Acestea au fost cele mai multe. De obicei, am încercat să îi ajutăm cu tot ce am putut. I-am găzduit pe unde am putut, prin comunitate. Când era clar că nu au nicio perspectivă aici, i-am mai ajutat cu câte un bilet de autocar să se întoarcă în țară”, ne spune preotul Mihai.

 

Nași de botez, nași de cununie…

Românii au apelat la biserică și în momentele în care au avut nevoie de nași…

„Se întâmplă, dar nu foarte des ca românii să ne ceară să îi ajutăm cu nași de botez sau de cununie. De exemplu, foarte mulți dintre cei care vin să își boteze copiii nu sunt cununați și atunci noi încercăm să îi convingem să se cunune. Am avut destule cazuri în care oamenii nu cunoșteau pe nimeni în comunitate. Și atunci le-am spus să vină la biserică și să cunoască și alți români. Știu câteva cazuri în care chiar le-am recomandat anumite persoane și s-au întâlnit nașii cu finii la biserică”, a declarat, pentru Diaspora Românească, preotul Răzvan-Mihai Novacovschi.

—————————————

Ajutor pe toate liniile

 

„Sunt și români care ne-au cerut ajutor financiar, dar majoritatea încearcă să se descurce singuri odată ce au ajuns aici. Au fost cazuri în care i-am ajutat și cu bani, dar au fost sume mici, astfel încât să se pună pe picioare. Cel mai mult i-am ajutat pe români cu informații. Mai sunt și oameni care ne mai vizitează sau mai avem grijă de ei din punctul de vedere al singurătății sau al stresului.”

Preot paroh Răzvan-Mihai Novacovschi, Birmingham

—————————————

 

Copiii sunt foarte importanţi

Și în Birmingham, școala de duminică este un proiect cu prioritate: „Școala de duminică există de câțiva ani și va continua, este una dintre prioritățile noastre cele mai importante. Am trecut deja printr-o reorganizare, cei care se ocupau de școală s-au mutat și am reușit să găsim înlocuitori. Deocamdată, școala pentru copii are loc o dată pe lună, în a treia duminică din fiecare lună, la începutul Sfintei Liturghii. Sunt destul de mulți copii. Cred că numărul maxim de copii pe care l-am avut a fost 50-60. Avem două grupe de copii, de la 3 la 6 ani, pentru care activitățile se axează pe desen și învățare prin joacă. Și avem o grupă de copii de peste 6 ani, unde se fac noțiuni de studiu biblic. Vrem să mărim frecvența pentru că sunt foarte mulți copii și este nevoie”, a declarat preotul Mihai.

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autori articol: Anamaria Sandra, Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “MÂINILE CARE OFERĂ LA BISERICĂ”

  1. Daniela Spune:

    UK birmingham am nevoie de ajutor

Spune-ti si tu parerea!