Maior, oficial ambasador în SUA

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 3 iulie 2015

Premierul interimar Gabriel Oprea a anunţat, duminică seară, că a contrasemnat decretul pentru numirea lui George Maior ca ambasador în Statele Unite ale Americii şi că informaţii pe această temă urmează să fie comunicate de către Preşedinţie.

„Maior este un om care şi-a făcut datoria faţă de ţară, iar acum va fi ambasador – oricum lui îi plăcea să i se spună ‘ambasador’ – şi cred că ne va reprezenta cu cinste în Statele Unite ale Americii. Am contrasemnat documentul”, a spus Oprea la B1 TV.

Fostul director SRI George Maior a fost propus, la finele lunii aprilie, pentru funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în SUA, Administraţia Prezidenţială anunţând atunci că preşedintele Klaus Iohannis a aprobat propunerea de numire în acest post. Până la acest moment, însă, decretul de numire nu a fost publicat în Monitorul Oficial, în aşteptarea finalizării tuturor procedurilor şi a acordului din partea Departamentului de Stat al SUA.

George Maior şi-a dat demisia de la conducerea Serviciului Român de Informaţii pe 27 ianuarie. El a deţinut funcţia de director al SRI timp de peste opt ani, devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii la data de 4 octombrie 2006. Anterior desemnării sale la conducerea SRI, Maior a fost senator PSD, el fiind şi preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională din Senat.

În perioada 2000-2004 a fost secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politică de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.

Între anii 1992 şi 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate şi la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 până în anul 1999 a îndeplinit funcţia de Însărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. În anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador în Ministerul Afacerilor Externe.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!