Mama nu mai vrea acasă

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 16 martie 2015

uk_work from home mum

În Marea Britanie, doar o mamă din zece mai alege să stea acasă pentru a avea grijă de copii şi de gospodărie. Poate că nu este totuşi surprinzător: femeile amână, oricum, căsătoria şi copiii, pentru a pune bazele unei cariere, astfel că, mai târziu, când vin copiii, majoritatea aleg să se întoarcă în câmpul muncii.

Conform cifrelor eliberate de Office for National Statistics (ONS), actualmente sunt 14 milioane de femei care muncesc, în timp ce doar două milioane de femei stau acasă pentru a avea grijă de copii şi de gospodărie. Prin urmare, majoritatea femeilor se întorc la muncă după ce pun bazele unei familii, chiar dacă asta înseamnă că mama nu este prezentă lângă proprii copii în momente cheie din viaţa timpurie a acestora.

Şi nici taţii nu se înghesuie să stea acasă. Cazurile celor care o fac sunt foarte rare – doar unul din 100 sunt casnici, arată raportul ONS.

Dacă în 1995 15% dintre femei erau casnice, astăzi procentul lor a scăzut la 10%. Aceleaşi cifre se regăsesc şi în cazul femeilor inactive economic (femei care nu au un venit propriu).

Sunt multe motive pentru inactivitate economică, precum şcoala, a avea grjă de familie şi de casă, boală sau handicap sau pur şi simplu nu este nevoie să se muncească pentru un venit, mai reiese din raportul ONS. De departe, motivul principal pentru care procentul de inactivitate economică a scăzut în ultimii ani este reprezentat de decizia majorităţii mamelor de a se reîntoarce în câmpul muncii.

Cei mai mulţi părinţi apelează la o îngrijitoare sau trimit copilul la o creşă. Însă costă undeva la £177 pe săptămână ca un copil de până în doi ani să fie îngrijit la o creşă de copii. Cifra aceasta variază, evident, în funcţie de zonă.

Criticii se plâng că nu există un sprijin adecvat pentru mamele care stau acasă ca să aibă grijă de familie în aceeaşi măsură cum există sprijin pentru mamele care s-au reîntors la muncă.

Mamele care muncesc pot beneficia de aşa-numita „upcoming childcare voucher scheme”, de concediu de maternitate, plătit mai bine astăzi ca oricând şi se discută chiar de pauze plătite de hrănire la sân, la muncă.

Dar mamele care stau acasă full time nu pot accesa beneficii financiare similare şi nu primesc nici sprijin emoţional. Există doar iniţiative private, precum site-ul mumsmeetup.com, prin care mamele pot intra în legătură cu alte mame din zona în care locuiesc, respectiv pot obţine ajutor şi sfaturi de la organizaţii precum Mothers At Home Matter (mothersathomematter.co.uk).

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!