Mamele nu vor primi ajutor financiar la nastere

Articol publicat in sectiunea Social pe data 23 decembrie 2013

Mamele nu vor beneficia de un ajutor din partea statului pentru fiecare dintre copiii nou-nascuti, dupa ce un proiect de act normativ care prevedea acest lucru a fost respins recent de Parlamentul Romaniei.

Conform documentului, ajutorul urma sa se acorde o singura data, la eliberarea certificatului de nastere al copilului, scrie Avocatnet.ro.

Propunerea de a acorda mamelor un ajutor financiar la nastere este cuprinsa intr-un proiect de lege privind acordarea de ajutor financiar pentru nou-nascuti inregistrat la Senat de catre mai multi deputati PP-DD la inceputul acestui an. Initiativa legislativa a fost respinsa, insa, de Senat, prima Camera sesizata, dar si de Camera Deputatilor, forul decizional. Practic, prin votul negativ dat de deputati, proiectul si-a incetat definitiv procedura legislativa.

Concret, initiatorii documentului doreau acordarea unui ajutor financiar mamelor pentru achizitionarea de produse de lenjerie si ingrijire de prima necesitate.

Motivul elaborarii proiectului de act normativ este cuprins in expunerea de motive, document in care deputatii initiatori mentioneaza ca au avut in vedere incurajarea mamelor aflate la inceput de drum, precum si oferirea posibilitatii de a achizitiona un minim de produse strict necesare unui nou nascut.

Mai mult, acestia sustin ca, din punct de vedere demografic, se observa o scadere dramatica a natalitatii la nivel national. Potrivit propunerii legislative, ajutorul urma a fi in suma de 500 de lei, neimpozabili, si trebuia sa se acorde o singura data, la eliberarea certificatului de nastere.

„Raportata la totalul cheltuielilor pe care le implica cresterea si ingrijirea unui copil nou-nascut, suma propusa de noi, ca ajutor, este mica si simbolica. Consideram, insa, ca este important pentru tinerele mame sa simta ca nu sunt abandonate in acele momente unice in viata si ca statul le incurajeaza in drumul pe care il urmeaza”, sunt de parere initiatorii.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!