Mâna lui Victor Ponta în Moldova

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 22 ianuarie 2016

Radu Carp1Profesorul universitar Radu Carp, secretar executiv al PNL, a lansat acuzații dure la adresa fostului premier Victor Ponta, spunând că „demonstrează prin declarațiile sale că acționează îndeaproape cu cei care se opun rezolvării crizei politice din Republica Moldova”.

„PNL a luat act de declarațiile lui Victor Ponta care acuză în esență faptul că, în afară de guvernul pe care domnia sa l-a condus, nu a existat și nu există niciun interes din partea României față de Republica Moldova. Actuala situație politică de la Chișinău se datorează extinderii fără precedent a corupției, în contextul unei complicități a autorităților de stat și a unor politicieni care vor să acapareze toate resursele economice și sistemul de justiție. Această situație nu a apărut în contextul ultimelor evenimente politice, ci era cunoscută de mai multă vreme și la București. România a susținut constant eforturile Republicii Moldova de a se alătura familiei statelor europene, eforturi concretizate prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Punerea în aplicare a prevederilor acestui acord înseamnă liberalizarea economiei și consolidarea instituțiilor statului de drept. Probabil că mulți dintre prietenii domnului Ponta vor avea de pierdut de pe urma aplicării Acordului de Asociere. Vor avea însă de câștigat cetățenii Republicii Moldova, al căror nivel de trai a scăzut în ultimii ani.

În timpul în care Victor Ponta era prim-ministru în România – spune Radu Carp – s-a descoperit dispariția unor sume uriașe din sistemul bancar din Republica Moldova, cei responsabili fiind cunoscuți, dar nefiind anchetați, cu o singură excepție. Partidul domnului Plahotniuc, prietenul domnului Ponta, blochează ancheta imparțială în acest caz și dorește să se mențină la putere doar pentru a avea în continuare controlul politic asupra unei părți a sistemului de justiție. (…) Este nevoie de reforme asumate de o majoritate parlamentară transparentă, este necesar să se acorde întregul sprijin președintelui Nicolae Timofti care a dovedit că are soluții pentru rezolvarea crizei politice de la Chișinău. Aceasta este poziția președintelui Klaus Iohannis pe care Victor Ponta îl acuză cu orice ocazie.

Dacă asemenea poziții politice lipsite de bună credință sunt vehiculate în spațiul public de fostul premier Victor Ponta, se pune în mod firesc întrebarea ce tip de valori va promova asociația pe care vrea să o conducă și care are ca obiectiv declarat analiza țărilor riverane Mării Negre? Dacă va fi vorba de același tip de abordare care pune în centru realizările unei singure persoane, această asociație nu va avea nici un viitor, fiind doar un instrument de legitimare a unor poziții politicianiste care nu au legătură cu realitatea”, precizează Radu Carp într-un comunicat de presă.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!