Mâncarea poloneză, tot mai căutată în UK

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 23 mai 2015

uk_tesco_world food

Unul din zece britanici consumă produse alimentare poloneze, cârnaţii picanţi fiind cei mai căutaţi. Disponibilitatea alimentelor poloneze, datorită numărului mare de magazine de specialitate şi prezenţa acestor produse inclusiv în supermarketurile mari, îi determină pe mulţi britanici să încerce oferta poloneză. Totuşi, din mâncărurile etnice, englezii preferă cel mai tare bucătăria japoneză.

10% din populaţia Marii Britanii sunt consumatori frecvenţi de produse alimentare poloneze, arată un studiu prezentat de Daily Mail. Varza murată şi cârnaţii picanţi sunt printre produsele care nu lipsesc chiar şi din lanţurile de supermarketuri cu renume, şi asta datorită faptului că numărul de polonezi din UK e în continuă creştere.

Conform analiştilor de piaţă de la Mintel, prezenţa tot mai răspândită a produselor poloneze i-a făcut şi pe britanici să le încerce, parte din ei devenind consumatori frecvenţi.

Mâncarea japoneză este însă în topul preferinţelor britanicilor, 17% dintre ei consumând în mod regulat acasă sushi şi teriyaki. Şi aici, se crede că prezenţa tot mai răspândită a lanţurilor de restaurante YO! Sushi, Itsu şi Wasabi este de vină, mai ales că în Londra, unde se întâlneşte cea mai mare concentraţie de astfel de restaurante, proporţia persoanelor care consumă produse alimentare japoneze acasă creşte la 29%. Familiarizarea consumatorilor cu aceste produse la restaurant i-a făcut pe aceştia să încerce produsele japoneze şi acasă.

Bucătăria marocană, care include tajinele picante, este a doua ca popularitate în rândul britanicilor, 14% dintre ei fiind consumatori frecvenţi ai produselor alimentare marocane la ei acasă. În acest caz, analiştii de la Mintel consideră că interesul a crescut odată cu creşterea în popularitate a Marocului ca şi destinaţie turistică. În cazul bucătariei marocane, femeile sunt consumatoare mult mai frecvente decât bărbaţii, probabil din cauză că bucătăria mediteraneană este percepută ca fiind mai sănătoasă, iar femeile sunt mai interesate de acest aspect.

Pe piaţa produselor internaţionale alimentare din Marea Britanie, aceste bucătării etnice în creştere pot deveni o ameninţare pentru bucătăriile etnice deja consacrate, precum cea chinezească sau indiană, care beneficiază, printre altele, şi de un marketing agresiv.

Polonezii au găsit metoda de a deveni jucători serioşi pe piaţă punând cel puţin un „Polish sklep” în drumul fiecărui britanic, japonezii au atras atenţia prin restaurantele lor, iar marocanii s-au lăsat vizitaţi de un număr mare de britanici, care au luat cu ei gustul pentru bucătăria marocană.

Care va fi lozul câştigător al bucătăriei româneşti pe piaţa britanică?

————————————–

MINTEL. Top 10 al bucătăriilor etnice,

cele mai „gustate” acasă

 

  • Bucătăria japoneză (17% din populaţie);
  • Marocană (14%);
  • Turcească (11%);
  • Poloneză (10%);
  • Malaeziană (9%);
  • Vietnameză (8%);
  • Sud Africană (7%);
  • Libaneză (6%);
  • Coreană (5%);
  • Braziliană (5%).

————————————–

 

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!