Mâncărurile româneşti, principala atracţie la NATO Food Festival

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 1 septembrie 2014

UK_Tara Galilor_Newport_NATO_Food_Festival

Mii de galezi s-au înghesuit la sarmale şi mici şi şi-au recunoscut admiraţia pentru delicioasele mâncăruri tradiţionale româneşti în cadrul expoziţiei gastronomice NATO Food Festival, desfăşurat în 23 şi 24 august, în oraşul Newport (sud-estul Ţării Galilor).

Evenimentul a făcut parte din seria de programe special organizate de oficialităţile locale pentru a anticipa Summit-ul NATO ce urmează a avea loc în aceeaşi localitate, în 4-5 septembrie.

„Mâncărurile româneşti au fost cele mai apreciate şi, de aceea, cred că noi am avut cei mai mulţi vizitatori”, susţine omul de afaceri George Betianu din Londra, principalul organizator al standului românesc de la NATO Food Festival din Newport. El ne-a povestit cum a ajuns să fie invitat şi cum a reprezentat România la festinul culinar din Ţara Galilor.

George Betianu, proprietarul unei fabrici de mezeluri şi produse din carne româneşti din Londra, a aflat că va reprezenta România la NATO Food Festival din Newport în 15 august. În acea zi, el a primit o invitaţie în acest sens, direct de la funcţionarii Guvernului Marii Britanii.

„Am înţeles că, iniţial, au fost trei propuneri de invitaţi pentru a reprezenta ţara noastră la NATO Food Festival. Dar, în final, am rămas numai noi”, ne-a mărturisit George Betianu.

Omul de afaceri a decis imediat să renunţe la participarea la alte evenimente în care era implicat, pentru a se dedica organizării standului României de la Newport.

„Am aflat că vor fi 28 de standuri, câte unul pentru fiecare ţară membră NATO. Noi, românii, din punctul meu de vedere, suntem pregătiţi să reprezentăm cu cinste România, la acest important eveniment…”, ne declara Betianu cu opt zile înaintea desfăşurării începerii festivalului.

În cele din urmă, produsele din carne nu au constituit unica prezenţă din standul cu bucate tradiţionale româneşti din Newport…

 

Studenţi, diplomaţi, oameni de afaceri…

Organizarea standului României la NATO Food Festival s-a bucurat de susţinerea Ambasadei României la Londra, a organizaţiilor studenţilor români din Marea Britanie, dar şi de participarea altor companii ale unor români din regatul Unit.

„Am avut un stand foarte frumos, unde au fost, cred, cele mai multe solicitări şi cei mai mulţi vizitatori din cadrul festivalului”, sublinia George Betianu luni, 25 august. „Compania noastră a oferit vizitatorilor sarmale, mici şi cârnaţi tradiţionali româneşti, dar şi un produs nou al nostru, cârnaţi cu caşcaval, care a avut foarte mare succes”, continuă Betianu.

Au mai fost prezente în stand pâinea tradiţional transilvăneană cu cartofi, produsă la Luton și promovată în Marea Britanie de Marius Ionescu, şi produsele unei cofetării londoneze, reprezentată de Luigi Pătraşcu.

Studenţii de la Romanian Students Union RoNUS UK şi reprezentanţii ambasadei s-au implicat, de asemenea, în promovarea imaginii României la Newport, Ţara Galilor. Iar la întreţinerea bunei dispoziţii a vizitatorilor a contribuit şi Monooka, cantautor român care a interpretat melodii tradiţionale româneşti.

 

Din bucătăria popoarelor…

UK_Tara Galilor_Newport_NATO_Food_Festival1

Produsele culinare de carmangerie, patiserie şi cofetărie tradiţionale româneşti nu au fost singurele care au atras atenţia miilor de vizitatori care au luat parte la NATO Food Festival din Newport, Țara Galilor, organizat cu două săptămâni înainte de Summit-ul NATO. Burgeri tradiţionali islandezi şi hamburgeri americani, delicioase napolitane belgiene, meniuri scandinave „Smorgasbord” aduse din Danemarca, paella specific spaniolă sau brânza de Ceredigion din Ţara Galilor s-au aflat, de asemenea, printre produsele solicitate de localnici.

„Şi produsele noastre culinare au avut mare trecere. Standul nostru a fost destul de plin, dar prea puţini au avut curaj suficient pentru a servi «pierogi», mâncare tradiţională poloneză sub forma unei plăcinte prăjită în tigaie, umplută cu cartofi piure şi ceapă”, a declarat Emilia Koziol-Wisniewski, reprezentând Polonia la festival.

„Noi am avut succes pentru că am fost singurii care am servit mâncăruri calde. Doar polonezii au mai încercat ceva asemănător”, a adăugat George Betianu.

————————————–

„Mii de oameni au vizitat standul României şi au gustat produsele noastre tradiţionale. Au fost şi numeroşi români din Ţara Galilor, dar şi mai mulţi localnici. Au fost, de asemenea, VIP-uri, oficialităţi locale, înalţi reprezentanţi NATO… Toţi au servit sarmale, mititei şi alte delicatese. Inclusiv primarul din Newport a ţinut să ne felicite pentru felul în care a fost organizat standul românesc.”

George Betianu, principalul organizator al standului României la Newport NATO Food Festival

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!