Manolescu, reales fara emotii la sefia Uniunii Scriitorilor

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 7 decembrie 2009

Criticul literar Nicolae Manolescu a fost reales săptămâna trecută preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR), cu 174 de voturi pentru, unul mai mult decât avea nevoie pentru reconfirmarea în funcţie.

Pe locul doi s-a clasat prozatorul Nicolae Braban, cu 76 de voturi favorabile. Poetul Dan Mircea Cipariu a obţinut 38 de voturi, iar Constantin Stan – 36, în vreme ce scriitorul Ştefan Agopian a reuşit să convingă 17 scriitori, după o şedinţă presărată de nemulţumiri legate de fonduri sau de închiderea „cârciumii scriitorilor”. Nicolae Manolescu s-a angajat în faţa scriitorilor întruniţi în şedinţă că va fi un preşedinte obiectiv, spunând totuşi că „nu promite nimic peste posibilităţi”.

După anunţarea rezultatelor care l-au reconfirmat în funcţie, criticul a declarat că a fost sigur că va câştiga, mai ales după ce a văzut programele contracandidaţilor lui, construite, în opinia sa, pe calapodul celor ale politicienilor. „Nu au venit cu propuneri concrete, la fel ca şi politicienii. Cu toţii ştiu că bătrânii o duc rău, profesorii au salarii mici, dar nimeni nu vine cu propuneri concrete, cum ar fi «aduc eu bani de acasă». Am fost acuzat că stau la Paris şi nu mă ocup de USR. Am venit la USR de câte ori era nevoie, dar cei care mă acuză nu au fost aici să mă vadă. Un singur regret am, aş fi vrut să vină după mine un candidat care să vadă cum e”, a declarat Nicolae Manolescu, citat de NewsIn. Primul mandat de preşedinte al USR al lui Manolescu (născut în 1939) a fost în perioada 2005-2009. Acesta este membru corespondent al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi politician. Ambasador al României la UNESCO, el este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani.

 

Campanie cu scântei

Ultimele săptămâni de campanie au fost presărate, în revistele de cultură, de interviuri şi comentarii legate de cele cinci candidaturi USR. Cea mai puternică polemică i-a avut protagonişti pe scriitorul Ştefan Agopian şi pe actualul preşedinte al Uniunii, Nicolae Manolescu. Uniunea Scriitorilor din România este succesoarea Societăţii Scriitorilor Români (SSR). Aceasta din urmă a fost creată în anul 1909 şi a funcţionat sub această denumire până în martie 1949. Ultimul preşedinte al SSR a fost Victor Eftimiu. USR a apărut în 1949 prin fuziunea între SSR şi Societatea Autorilor Dramatici. În perioada 1949-1989, USR a funcţionat ca „organizaţie obştească şi profesională de creaţie”, fiind din punct de vedere legal subordonată statului şi finanţată de stat. După 1989, USR a devenit o asociaţie de creatori, non-guvernamentală, non-profit şi apolitică, întreţinându-se prin autofinanţare, potrivit site-ului instituţiei. În 1990, după revoluţie, conducerea USR a demisionat. A fost ales preşedinte Mircea Dinescu, iar ca preşedinte de onoare Ştefan Augustin Doinaş. Între 1996 şi 2000, USR l-a avut ca preşedinte pe Laurenţiu Ulici, iar între 2000 şi 2005 pe Eugen Uricaru.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!