Manualele promovează idei învechite

Articol publicat in sectiunea Social pe data 10 iulie 2015

Manualele prezintă o lume ancorată în trecut prin imaginile ce înfățișează majoritar bărbați cu cariere de succes – cercetători, astronauți, pictori -, în timp ce femeile sunt prezentate de regulă în bucătărie, pregătind masa, iar bunica „încă mai toarce cu fuiorul”, spun sociologii.

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității București a lansat, recent, studiul „Alice în Țara Manualelor”, o analiză a abecedarelor și altor manuale din școala primară.

„Manualele prezintă o lume ancorată în trecut prin imagini ale femeilor și bărbaților, fetelor și băieților, ale persoanelor în vârstă. Din cărțile școlare lipsesc personajele diverse, atipice. Sunt prezentați mai mult bărbații când vorbim despre profesii, iar tehnologia modernă este slab reprezentată. Inerția este mai puternică decât schimbarea”, se arată în cercetarea prezentată de decanul facultății, Marian Preda, scrie Mediafax.

De fapt, lumea manualelor școlare este prea puțin ancorată în prezent, în primul rând prin personaje.

 

Tehnologia, aproape absentă

„În abecedar încă mai poate fi găsit chipul bunicii din secolul trecut, cu păr alb și coc și un șort mare în față. Acest chip al bunicii nu mai poate fi găsit nici la țară. Bunicul este prezentat tot ca un personaj foarte bătrân, cu păr alb, care, de regulă, citește ziarul. Mama este în bucătărie pregătind masa. Femeile pot fi educatoare, medici sau asistente, în timp ce pentru bărbați apar peste 20 de ocupații. Apoi tehnologia ilustrată în manuale provine mai ales din secolul al XX-lea și chiar al XIX-lea. Calculatoarele sunt rare, iar învățătoarea și copiii scriu pe tablă”, a mai explicat Preda.

Copiii care ar putea să lucreze pe tablete sau telefoane sunt aproape inexistenți. Aplicațiile – jocuri sau alte programe – nu sunt menționate, nicidecum discutate, mai relevă studiul.

Totuși, în abecedarele noi, fetele și băieții folosesc la fel de des calculatorul, spre deosebire de manualele mai vechi, unde doar băieții lucrează la calculator.

Examinând textele și ilustrațiile, profesorii și studenții Departamentului de Sociologie au demonstrat că, prin personaje și tehnologii, lumea manualelor școlare rămâne ancorată în trecut, în perioada comunistă sau chiar a secolului al XIX-lea, a mai spus decanul, precizând că echipa sa este dispusă să lucreze voluntar alături de edituri pentru a schimba imaginea cărții școlare.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!