Maraton pe vârfuri

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 29 iulie 2016

maratonCursa de alergare montană “2×2 Race” va avea loc în zona Bâlea Lac, judeţul Sibiu, în data de 20 august, potrivit unui comunicat remis presei. 500 de persoane vor participa la singurul maraton din România care atinge cele mai înalte două vârfuri din ţară, Negoiu (2.535 m) şi Moldoveanu (2.544 m).

„2×2 Race” se desfăşoară integral la peste 2.000 de metri, ceea ce o face unică în Europa şi una dintre puţinele din lume care înregistrează aceste valori. Cea mai joasă altitudine la care se aleargă este Bâlea Lac, la o altitudine de 2.039 m.

2×2 Race este un „ultra-sky marathon” şi cea mai dificilă cursă de alergare montană din România. Spre deosebire de un maraton obişnuit, un ultra-sky maraton depăşeşte de regulă distanţa celor 42 de km, variind între 45 – 47 de km. Cea mai importantă caracteristică a unei astfel de competiţii este diferenţa de nivel care se măsoară cu ajutorul unor dispozitive GPS precis calibrate, menite să înregistreze în altitudine toate urcările şi coborârile de pe traseu. În cazul 2×2 Race, diferenţa pozitivă de nivel – singura care se ia în calcul – este de 4.200 – 4.500 de m. Ultra-maratoanele se desfăşoară pe teren acccidentat, care variază de la poteci de pământ prin pădure, până la roci dure, calcaroase, marmure, şist cristalin, etc. Altitudinea la care se desfăşoară concursurile de acest gen dictează şi tipul de teren, el putând să difere de la pădure şi goluri alpine la creste şi stânci cu grad înalt de dificultate. La „2×2 Race” se aleargă doar în gol alpin şi în proporţie de 80% pe stânci cu grad înalt de dificultate.

La evenimentul din acest an, a cincea ediţie, şi-au anunţat deja participarea 468 de concurenţi la cele două categorii de concurs: cursa lungă, 2X2 de peste 40 de km şi la cea scurtă, X2, de aproximativ 20 de km.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!