Marea Britanie, anti-imigratie

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 2 septembrie 2013

uk_no eastern europeans

Starea de spirit anti-imigratie continua sa se accentueze in Marea Britanie, releva un sondaj de opinie realizat la initiativa saptamanalului The Independent on Sunday. Localnicii cred ca strainilor prezenti in regat ar trebui sa li se interzica accesul la locuri de munca, atat timp cat numerosi tineri autohtoni sunt inregistrati ca someri. Iar „principalii vinovati” sunt… est-europeni, sugereaza un articol aparut in aceeasi publicatie, in 18 august.

 

Trei sferturi din populatie

Atitudinea publica fata de imigratie s-a schimbat radical in ultimii patru ani, pe fondul crizei economice si a relatiilor din ce in ce mai incordate dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana, se remarca in The Independent.

Trei sferturi din populatia britanica este, in prezent, de parere ca angajatorii gresesc cand recruteaza forta de munca provenita din afara granitelor tarii, desi aproximativ un milion de tineri din regat nu reusesc sa obtina un angajament pe piata muncii. O treime dintre toti cei care sustin aceasta pozitie recunosc, in acelasi timp, ca „multi britanici sunt lenesi”, au dezvaluit reprezentantii companiei de consultanta si sondare a opiniei publice ComRes, intr-un studiu recent. Totusi, doua treimi dintre cei chestionati considera ca cetatenia britanica ar trebui tratata ca prioritate in raport cu cea europeana in cadrul interviurilor de angajare de catre companiile locale.

In 2009, aproape 60% dintre britanici considerau ca orice cetatean al UE ar trebui sa se bucure de aceleasi drepturi ca si localnicii daca doresc sa traiasca si sa munceasca pe teritoriul britanic.

Sondajul efectuat de ComRes la solicitarea The Independent a fost realizat online pe un esantion de 2001 de britanici adulți, in 14 si 15 august. Subiectii au fost alesi astfel incat sa fie reprezentativi la nivel national, din punct de vedere demografic.

 

Vest vs. Est

Ascensiunea euroscepticismului este sesizabila si in evolutia optiunilor electorale ale britanicilor. Astfel, partidul nationalist UK Independence Party (UKIP) a crescut cu 19 procente in preferintele votantilor, in dauna Partidului Conservator, principala forta politica din actuala coalitie de guvernare.

Si sustinatorii Partidului Laburist aflat in opozitie cred ca liderii acestei formatiuni au gresit atunci cand se aflau la putere si au dus o politica de deschidere fata de imigratie. Trei sferturi dintre respondentii la sondajul ComRes sunt de acord cu actualul presedinte al partidului, Ed Milliband, care si-a asumat public erorile guvernarii laburiste anterioare, ce a permis patrunderea in Marea Britanie a numerosi est-europeni, in intervalul 2004-2010.

Starea de spirit manifestata impotriva imigrantilor proveniti din statele est-europene in Marea Britanie nu este singulara. O atitudine similara isi face simtita prezenta si in alte state ale Europei Occidentale…

Vicepremierul olandez Lodewijk Asscher si-a exprimat public ingrijorarea privind „consecintele negative rezultate de pe urma liberalizarii pietelor muncii in interiorul granitelor UE”. „Va trebui sa fim vigilenti, pentru ca uneori «digurile pot ceda». Cei mai multi dintre noi beneficiaza de libertatea circulatiei fortei de munca in Uniunea Europeana. Nu dorim ca aceasta sa ne submineze sustinerea populara. Tocmai de aceea avem datoria de a incerca sa ne concentram atentia pentru ca acest drept sa ajunga sa actioneze in favoarea tuturor cetatenilor statelor noastre, ci nu doar a celor educati sau cu inalta calificare”, a sustinut Lodewijk Asscher intr-un articol aparut in publicatia The IoS Today, conform The Independent.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!