Marea Britanie: Ascensiunea rasismului

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 2 iunie 2014

Mai mult de o treime din locuitorii Regatului Unit reclamă în prezent intensificarea manifestării atitudinilor cu tentă rasistă în interiorul comunității britanice, se atrage atenția într-un articol publicat pe prima pagină în ediția din 28 mai a cotidianului The Guardian. Aceasta este principala

concluzie a sondajului de opinie British Social Atitudes (BSA) realizat de NatCen Social Research, una dintre cele mai importante instituții independente care activează în domeniul cercetării sociale în Marea Britanie.

 

Est europenii, principalele victime ale rasismului

Autorii sondajului BSA cred că escaladarea atitudinilor rasiste în societatea britanică a început în 2001, după atacurile teroriste din 11 septembrie de la World Trade Center (New York – SUA), culminând în ultimele luni, prin creșterea ostilității publice împotriva imigranților, cu precădere a celor est-europeni.

Publicarea concluziilor studiului BSA coincide cu perioada tensionată din preajma recentelor alegeri europarlamentare din Regatul Unit. Rezultatele scrutinului au confirmat ascensiunea periculoasă a partidului extremist UK Independence Party, formațiune politică ce se bucură de popularitate în regat, în ciuda pozițiilor dure, anti-europene și împotriva imigrației, exprimate frecvent de liderii grupării.

„În mod evident, nu putem trece cu vederea manifestările rasiste. Acestea reprezintă o reală problemă în actuala noastră societate. Autorităție trebuie să fie conștiente de această realitate și să își asume responsabilități în această privință. Și este de datoria noastră să încercăm să combatem cauzele respectivei situații”, a apreciat Sadiq Khan, ministrul justiției în guvernul din umbră al opoziției britanice laburiste, citat în The Guardian.

 

Manifestările rasiste, monitorizate anual

Rezultatele sondajului de opinie anual BSA realizat de NatCen Social Research (NatCen) în 2013 relevă accentuarea progresivă a manifestărilor rasiste în Marea Britanie începând din 2001, în dauna atitudinilor de toleranță ce au caracterizat societatea britanică în ultimii ani.

Aproximativ 38% dintre persoanele chestionate în cadrul sondajului care are loc anual, apreciau în 2011 că s-au simțit prejudiciate de diverse forme de atitudini rasiste ale unor persoane cu care au intrat în contact pe teritoriul Regatului Unit. Procentul a produs atunci îngrijorare, fiind cel mai ridicat înregistrat din 1987.

Proporția persoanelor care se consideră victime ale unor atitudini rasiste a scăzut anul imediat următor, în 2012, până la doar 26%. Autorii studiului cred însă că scăderea s-a datorat Jocurilor Olimpice desfășurate în vara aceluiași an la Londra, eveniment ce a generat un impact pozitiv în relațiile interumane.

Numărul cel mai redus al locuitorilor Marii Britanii care se declarau victime ale rasismului a fost înregistrat în 2001, când doar 25% dintre participanții la sondaj au reclamat astfel de manifestări.

Date complete referitoare la percepția publică a comportamentelor cu tentă rasistă în 2013 vor fi publicate de NatCen în cursul acestei luni.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!