Marea Britanie, învinsă de Germania la capitolul migrație

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 12 decembrie 2014

Est-europenii reprezintă doar 1% din populația Marii Britanii, iar Germania este mai atractivă decât Regatul Unit ca destinație finală pentru migrația economică din interiorul UE, reiese din studiul International Migration Outlook 2014 al Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD).

 

O treime în Germania și doar 7% în UK

Germania a devenit destinația visată pentru aproape o treime din cetățenii europeni care migrează în interiorul statelor UE, în timp ce Marea Britanie se află pe poziția a doua în preferințele acestora, rezultă dintr-un studiul OECD ale cărui rezultate au fost date publicității la 1 decembrie. Numărul total al imigranților care s-au stabilit în această țară în cursul ultimului an a ajuns la 450.000, trei sferturi dintre aceștia provenind din țări membre ale Uniunii Europene.

Regatul Unit este locul spre care se îndreaptă numai 7% dintre cetățenii altor state UE care se mută dintr-o țară în alta în virtutea dreptului la liberă circulație în interiorul granițelor Uniunii Europene, reiese din rezultatele aceluiași raport.

Procentele comunicate de autorii International Migration Outlook 2014 contrazic mesajele alarmiste lansate de politicienii britanici și dezbaterea publică anti-imigrație din regat, au sugerat analiștii imediat după publicarea rezultatelor studiului.

 

Est-europenii, 1% din populația Marii Britanii

Numărul est-europenilor stabiliți în Regatul Unit reprezintă circa 1% în raport cu populația totală a Marii Britanii, arată rezultatele studiului International Migration Outlook 2014 realizat de către specialiștii OECD.

Aproape 5 milioane de imigranți trăiesc în prezent pe teritoriul britanic. Ei formează o proporție de 7,9% din numărul total de locuitori ai țării. Procentul nu justifică atitudinea alarmistă a liderilor politici care anunță cu îngrijorare false „invazii” ale străinilor în regat, atrag atenția observatorii fenomenului.

Peste 25% dintre străinii stabiliți în Marea Britanie în 2013 erau din state ale Europei Centrale și de Est care au fost admise în UE în 2004 sau în 2007, precizează autorii studiului. Ei subliniază, însă, că cei mai numeroși dintre aceștia sunt polonezii, care constituie jumătate din totalul prezenței est-europene în Regatul Unit.

 

Mai educați și mai bine pregătiți profesional

Tinerii născuți, crescuți și educați în Marea Britanie au șanse mai mari să rămână șomeri în comparație cu imigranții de aceeași vârstă, este o altă concluzie a studiului OECD. În plus, est-europenii sunt mai educați decât localnicii, conform raportului ale cărui rezultate au fost date publicității la începutul lunii.

Circa jumătate din cetățenii proveniți din țări est-europene și stabiliți în Regatul Unit au studii universitare, în timp ce doar o treime dintre nativii britanici au absolvit o facultate. „Imigranții zilelor noastre sunt mai bine educați decât predecesorii săi”, a precizat Stefano Scarpetta, reprezentant al OECD.

————————————–

„Statele care consideră imigrația ca fiind mai degrabă o resursă decât o sursă de probleme vor avea de câștigat.”

Secretar general OECD

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!