Marea Britanie are locuri de muncă

Articol publicat in sectiunea Muncă, UK la zi pe data 30 ianuarie 2015

Şomajul a scăzut sub 6%, în timp ce numărul locurilor de muncă neocupate a crescut la 700.000.

Pentru prima dată în ultimii şase ani rata şomajului din Marea Britanie a coborât sub 6%, iar din 2010 încoace numărul persoanelor fără un loc de muncă a scăzut cu aproape un milion, anunţă portalul gov.uk. Secretarul Departamentului Muncii şi a Pensiilor, Iain Duncan Smith, este de părere că s-a putut ajunge la acest rezultat în special datorită reformei beneficiilor; s-au tăiat ajutoarele sociale, astfel că britanicii care stăteau pe social n-au mai avut de ales şi s-au angajat.

 

Locuri de muncă, pentru toţi

Portalul gov.uk arată că 30,8 milioane de persoane au un loc de muncă, din care 14,4 milioane reprezintă femei – ambele cifre sunt recorduri. În 2014, numărul locurilor de muncă a crescut cu mai bine de jumătate de milion, 80% dintre acestea fiind posturi full-time.

Numărul şomerilor a scăzut şi el cu 418.000 faţă de acum un an, lucru datorat în bună măsură schemelor guvernamentale de tipul “Work Programme”. În rândul tinerilor, numărul şomerilor s-a redus cu 171.000 într-un an de zile, în timp ce numărul lor total, excluzându-i pe cei aflaţi la studii, este de 520.000.

Locurile de muncă disponibile sunt, în schimb, tot mai frecvente. În ultimul an numărul lor a crescut cu 127.000, ajungându-se la 700.000 de locuri de muncă ce se cer a fi ocupate, cea mai mare cifră din ultimii 14 ani.

Creşterea anuală de locuri de muncă din UK este cea mai mare din întregul spaţiu european, depăşind şi statele din grupul G7, precum SUA, Japonia şi Canada.

Tot portalul gov.uk ne anunţă că şi salariile au crescut cu aproximativ 2%, peste inflaţia din UK, destul de scăzută în ultima perioadă, ceea ce ar însemna economii suplimentare pentru populaţie.

 

Cumpăt

Ar fi, totuşi, o reţinere. Ne aflăm în prag de alegeri şi este bine cunoscută priceperea cu care britanicii ştiu să se folosească de multele cifre din statistici ca să sugereze un lucru sau altul. Ar fi fost şi mai bine dacă rata inflaţiei ar fi inclus şi preţurile de pe piaţa imobiliară, energetică şi altele, ca să se poată calcula mai exact cu cât s-a îmbunătăţit nivelul de trai…

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

O parere la “Marea Britanie are locuri de muncă”

  1. daniela Spune:

    Daca Anglia are locuri de munca cum se poate ca EU si prietenul meu nu gasim de lucru de doua saptamani intadevar engleza nu o vorbim corect dar asta nu inseamna can nu putem lucra

Spune-ti si tu parerea!