„Marea Britanie nu mai e o ţară creştină”

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 15 decembrie 2015

uk_religie_biserica anglicana

Marea Britanie nu mai e o țară creștină și ar trebui să înceteze să se comporte ca şi cum ar fi. Aceasta este concluzia unui raport al Comisiei pentru Religie şi Credință în viața publică, prezidată de fostul judecător, baroneasa Elizabeth Butler-Sloss.

După o analiză de doi ani, care a implicat principalii lideri religioși ai ţării, Comisia a ajuns la concluzia că declinul continuu al prezenţei credincioșilor creștini în biserici și ascensiunea Islamului și a altor religii ar trebui să ducă la o „nouă aşezare” a religiei în Regatul Unit, oferind un spaţiu mai mare instituţiilor şi vocilor laice şi celor care aparţin unor culte non creștine.

Raportul citat de The Telegraph a fost vehement criticat de diverşi exponenţi ai guvernului, care îl consideră „o gravă dezinformare”. Biserica Anglicană apreciază concluziile Comisiei drept „influenţate” de poziţiile umaniste.

Aceeaşi Comisie afirmă că, printre altele, şcolile religioase sunt „divizate din punct de vedere social” și sugerează abolirea criteriilor de admitere a elevilor pe baza religiei. Până şi orele de religie în şcoală ar trebui să se transforme în „timp de reflecție”.

Raportul consideră că se impune scăderea numărului de epsicopi anglicani prezenți în Camera Lorzilor în favoarea imamilor, rabinilor, a pastorilor evanghelici şi a reprezentanţilor altor religii non creştine.

Acest pluralism ar trebui să se reflecte în tot ceea ce înseamnă viaţa publică, menţionează raportul.

În plus, Guvernul ar trebui să regândească felul în care abordează comunitatea musulmană în general, se mai stipulează în raport. Mai mult, se sugerează chiar crearea unui comisii de consiliere religioasă, pentru a se vedea dacă religiile sunt corect reprezentate în presă.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!