Marea Britanie poate limita ajutoarele sociale pentru migranți

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 17 iunie 2016

Londra_centru

Curtea de Justiție a Uniunii Europene i-a acordat Marii Britanii dreptul să limiteze unele ajutoare sociale pentru migranții europeni, informează AFP. „Marea Britanie poate cere ca beneficiarii de alocații pentru familie și pentru creșterea copilului să dispună de drept de ședere în acest stat. Chiar dacă această condiție este considerată ca fiind o discriminare indirectă, ea este justificată de necesitatea de a proteja finanțele statelor membre care îi primesc” (pe migranți), a anunțat Curtea de Justiție a UE într-un comunicat.

În sistemul actual, autoritățile britanice verifică întâi dacă persoanele se află legal în Marea Britanie, înainte de a le oferi dreptul la aceste alocații, ceea ce este „discriminatoriu” în opinia executivului de la Bruxelles, care estimează că este suficient ca imigranții să locuiască pur și simplu în această țară pentru a putea beneficia de ajutoare.

Comisia Europeană a cerut în 2014 Curții de Justiție din Luxemburg să condamne Londra pentru condițiile impuse migranților din UE stabiliți în Marea Britanie înainte de a le acorda alocațiile pentru familie și creșterea copilului. Ajutoarele sociale acordate migranților europeni instalați în Marea Britanie constituie unul dintre subiectele-cheie în campania pentru referendumul prevăzut să aibă loc la 23 iunie, privind menținerea sau nu a țării în UE.

Abordarea restrictivă a Marii Britanii în această privință a primit de altfel aprobarea celorlalte 27 de state membre din UE în acordul negociat în februarie cu premierul britanic conservator David Cameron, pentru ca acesta să poată face campanie în favoarea menținerii în UE. Acest acord merge acum mult mai departe, autorizând Londra să acționeze o „frână de urgență” care să permită tăierea de ajutoare sociale pentru non-britanici, „în cazul unui aflux de o magnitudine excepțională de muncitori din alte state membre”, cu acordul Bruxellesului și altor state din UE.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!