Marea Britanie, rasista

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 3 februarie 2014

Londra_Tommy Tomescu

Experienta dentistei romance agresata verbal de catre un pacient cu atitudini vadit xenofobe (n.r.: pe larg in articolul „Medici romani, victimele xenofobiei in UK”) este doar unul dintre numeroasele cazuri similare cu care medicii si asistentele medicale din Romania si Bulgaria se confrunta in Marea Britanie, zi de zi, sustine dr. Tommy Tomescu, presedintele RDSUK (Romanian Dental Society in UK).

El a atras atentia ca astfel de manifestari s-ar putea intensifica si mai mult in primavara acestui an, inainte de alegerile europarlamentare, programate a avea loc in luna mai.

 

Tinta politicienilor si a mass-mediei

Tommy Tomescu este medic stomatolog, are 32 de ani si traieste in Marea Britanie din 2010. Medicul roman a infiintat la Londra Alianta impotriva discriminarii romanilor si bulgarilor din Regatul Unit (Alliance against Romanian and Bulgarian Discrimination – AARBD).

El a spus celor de la The Guardian ca a venit in Marea Britanie pentru un salariu mai bun si pentru oportunitatile suplimentare in cariera pe care aceasta tara le poate oferi medicilor. Tomescu s-a declarat exasperat de modul in care presa tabloida din regat si politicienii britanici induc opiniei publice temeri nejustificate fata de romani si bulgari.

„Noi, romanii, am ajuns sa fim folositi ca masa de manevra pentru interesele politicienilor si a anumitor sectiuni ale mass-mediei. Acestia stiu foarte bine ca ceea ce fac nu este corect, dar procedeaza in continuare la fel doar pentru a-si atinge scopurile… Guvernantii fac orice pentru a fi perceputi ca iau masuri pentru a limita prezenta romanilor in regat. Ei sunt convinsi ca acest comportament le poate aduce voturi in plus. Dar aceasta situatie nu este in avantajul romanilor si nici spre beneficiul locuitorilor acestei tari”, a spus dr. Tommy Tomescu.

——————————

„Cateva mii de romani si bulgari lucreaza in prezent in cadrul NHS. Ei ocupa posturi importante, incluzand cele mai diverse specializari, de la asistente maternale si pana la medici chirurgi. Conform ultimelor date puse la dispozitie de  Consiliul General al Medicilor din Regatul Unit (GMC – General Medical Council), numai numarul doctorilor care au absolvit studiile universitare in Romania si profeseaza acum in Marea Britanie este de 2.140. Cifra este mai mare decat cea a austriecilor, polonezilor sau a spaniolilor de aceeasi profesie care isi desfasoara activitatea in regat.”

Sursa: The Guardian

——————————–

 

Un medic „acuza”…

Marea Britanie a inceput sa fie perceputa ca o tara rasista de multi dintre romanii tineri si cu calificari inalte care pana nu demult isi doreau sa profeseze in regat, a avertizat co-presedintele AARBD, dr. Tommy Tomescu. El a mai spus ca doreste sa atraga atentia opiniei publice britanice ca romanii si bulgarii nu reprezinta cu adevarat o problema pentru Regatul Unit. „Nu avem deloc o influenta atat de mare si in plus, avem numeroase lucruri pozitive de oferit”, a declarat Tomescu.

„Ziarele reflecta o alta realitate… Brusc, viata mea de zi cu zi a fost afectata de modul in care romanii sunt reprezentati ca o mare problema a societatii britanice. Este o situatie extrem de frustranta”, a mai afirmat dr. Tommy Tomescu, citat in The Guardian.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!