Marea Britanie refuză să-și plătească facturile „umflate” către UE

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 31 octombrie 2014

Marea Britanie ar trebui să plătească 1,7 miliarde de lire sterline în plus către bugetul UE pentru că a obținut performanțe economice superioare față de celelalte state ale uniunii. Decizia oficialilor europeni i-a înfuriat pe britanici, premierul David Cameron acuzând că aceasta este „o adevărată lovitură” pentru Regatul Unit, au relatat ziarele britanice în 24 octombrie.

Cameron a solicitat o întâlnire de urgență cu responsabilii finanțelor UE cerând revizuirea suplimentării contribuției Marii Britanii la bugetul uniunii. Nemulțumirea premierului britanic a fost împărtășită și de alte state membre ale UE. Italia, Grecia, Olanda și Malta au reclamat, de asemenea, creșterea nejustificată a „facturii” contribuției lor la bugetul unional. În schimb, Franța și Germania vor beneficia de reducerea propriei contribuții la finanțele UE din cauza performanțelor scăzute ale economiilor acestora. Astfel, Germania va trebui să plătească UE cu 800 milioane de euro mai puțin decât anul trecut, în timp ce „factura” Franței s-a diminuat cu 614 milioane de euro. Și România are de primit înapoi 31,4 milioane de euro conform calculelor bugetare efectuate la nivelul Uniunii Europene.

Contribuțiile statelor membre UE au fost regularizate în funcție de sumele plătite de acestea în intervalul 2005-2013 ținându-se cont de Produsul Intern Brut al fiecărei țări. În final, unele membre ale UE s-au ales cu solicitări de plăți suplimentare, în timp ce altele au primit reduceri de costuri din partea oficialilor europeni. Toate acestea au amplificat și mai mult revolta oficialilor britanici față de ultimele hotărâri luate la Bruxelles.

Marea Britanie nu va achita suma solicitată de UE, a promis premierul David Cameron. „Este vorba de două miliarde de euro. Nu vom plăti acești bani. Este inacceptabil”, a comentat actualul prim-ministru britanic.

„Atât timp cât acest gen de comportament continuă din partea oficialilor europeni, referendumul pentru ieșirea Marii Britanii este cât se poate de justificat. Nu se poate ca Uniunea Europeană să penalizeze Regatul Unit pentru că a avut rezultate economice pozitive și, în același timp, să premieze Franța pentru lipsa de performanță a propriei economii”, a acuzat și parlamentarul conservator Mark Pritchard.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!