Marea Britanie și UE: uite referendumul, nu e referendumul…

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 15 martie 2014

uk_eu referendum

Referendumul referitor la ieșirea Marii Britanii din UE, promis pentru 2017 de actualul prim-ministru David Cameron, nu va mai avea loc dacă puterea va reveni, la alegerile parlamentare de anul următor, laburiștilor – cotați ca favoriți în cele mai recente sondaje de opinie electorale.

Un eventual viitor guvern laburist nu și-ar propune organizarea unei consultări populare privind viitoarea aparteneță a Regatului Unit la Uniunea Europeană, a anunțat Ed Milliband, actualul lider al Partidului Laburist, citat de mass-media britanică în 12 martie.

 

Referndum ba, reformă în UE, da

Liderul laburist Ed Miliband a afirmat într-un discurs susținut la London Business School, parte a University of London, că actuala guvernare condusă de David Cameron a împins Regatul Unit spre „ușa din dos” a Uniunii Europene. El a promis că își va exprima clar opiniile atunci când va aprecia că organizarea unui referendum privind relația dintre Marea Britanie și UE va fi potrivită, dar că acest moment nu a sosit încă.

Liderul laburist a recunoscut totuși că va propune parteneriilor europeni câteva reforme pe care le consideră necesare, și anume: extinderea pieței unice în sectoarele energiei, a serviciilor și a economiei digitale; creșterea termenului de aplicare a restricțiilor impuse pe piața muncii cetățenilor statelor nou-acceptate în UE; înlesnirea procedurii de deportare a imigranților care încalcă legea pe teritoriul Regatului Unit. Toate aceste modificări se pot materializa însă, fără a fi necesare semnarea unor noi tratate de către statele membre ale uniunii, a subliniat Ed Miliband.

Opinia actualului lider laburist a fost susținută și de către o altă personalitate a partidului, Peter Mandelson, care a deținut posturi de ministru în guvernările Tony Blair și Gordon Brown și a fost comisar european al comerțului în perioada 2004–2008. „Nu este cazul să avem un referendum doar de dragul organizării unei astfel de consultări populare”, a întărit Mandelson. El a adăugat că reformele la care președintele Partidului Laburist a făcut referire pot avea loc, pentru că acestea se bucură de o largă susținere la nivelul întregii UE.

 

De partea laburiștilor…

Reprezentanții Confederation of British Industry, cea mai puternică organizație britanică a oamenilor de afaceri și-au manifestat acordul față de poziția exprimată de liderul Partidului Laburist. Ei au afirmat că sprijină inițiativa partidului de a face lobby în vederea reformării unora dintre actualele norme europene. „CBI sprijină fără rezerve punctul de vedere exprimat de Ed Miliband, conform căruia locul nostru este mai degrabă în interiorul unei Uniuni Europene re-formate, decât lipsiți de putere de decizie și fără influență, în afara UE”, au spus cei de la CBI, citați de BBC News. „Organizarea unui referendum este într-adevăr o problemă care ține mai mult de decizia oamenilor politici. Dar noi, ca oameni de afaceri, avem convingerea că viitorul investițiilor,  al  creșterii economice și al pieței muncii din Marea Britanie depinde de participarea țării noastre la competiția și proiectele din cadrul UE”, a adăugat Mile Rake, președintele confederației.

Ultima dată când populația Regatului Unit a fost consultată cu privire la prezența Marii Britanii în UE a fost în 1975, în timpul unei guvernări laburiste. Peste 67% dintre cele 65% de persoane cu drept de vot care s-au prezentat la scrutin au fost în favoarea apartenenței Regatului Unit la structura numită pe atunci European Economic Community.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!