Marea Britanie va avea cea mai sigură monedă din lume

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 20 martie 2014

Noua monedă de o liră sterlină a fost prezentată de către Monetăria Regală a Marii Britanii ca fiind cea mai greu de falsificat monedă din lume. Potrivit jurnaliștilor de la The Guardian, autoritățile britanice au descris noua liră, cu un design bazat pe vechiul bănuț de trei pence, drept „un salt uriaș spre viitor”.  Aceasta va fi introdusă în circulație începând cu anul 2017, mai scriu jurnaliștii britanici.

Estimările Trezoreriei Marii Britanii arată că 3% din cele 45 de milioane de monede de o liră aflate în circulație sunt contrafăcute. Noua monedă, cu un design aparent arhaic, conține o serie de inovații tehnologice care fac aproape imposibilă falsificarea. Este construită „bimetalic”, asemenea celei de două lire, iar elementele de securitate au fost aduse la nivel de bancnotă prin noi măsuri de securitate dezvoltate de Monetăria Regală.

Noua liră este de mărime similară cu cea veche și este în forma de poligon cu 12 laturi, preluând designul vechiului bănuţ de trei pence, prima monedă bătută cu chipul Reginei Elisabeta a II-a.

Potrivit Trezoreriei, noua monedă va fi inscripționată, asemenea tuturor monedelor britanice, cu efigia Reginei pe „cap”, în timp ce designul „pajurei” va fi decis în urma unei „competiţii publice”.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!