NAȘTEREA: AICI SAU ACASĂ…

1 august 2016

Diaspora romaneasca_Nasterea, aici sau acasa

Naşterea fiecărui copil este un moment unic, aşteptat cu emoţie şi teamă. El marchează existenţa viitoarelor mămici şi umple viaţa cuplurilor care au investit dragoste şi speranţă în clipa venirii pe lume a unui bebeluş.

Visată uneori chiar din copilărie, aducerea pe lume a unui copil marchează în acelaşi timp pasul spre maturitate şi responsabilitate maternă. Aşteptările faţă de această clipă sunt uriaşe, realitatea este, însă, de multe ori diferită… Pentru că ea mai înseamnă pentru viitoarea mamă nouă luni copleşitoare de sarcină, multă renunţare, sacrificii şi durere.

Despre naştere există poveşti dintre cele mai diverse. Cele care au trăit astfel de momente îşi mărturisesc trăirile punând accent pe serviciile asigurate pe timpul spitalizării sau pe condiţiile care le-au fost asigurate în maternităţi. Iar cele care doar visează cum vor da naştere unui copil urmăresc cu interes şi temere aceste destăinuiri. Dezbaterea este aproape publică… Şi este însoţită aproape întotdeauna de curiozitate, întrebări, frământări, nelinişti… citeste tot articolul

ACCIDENTUL, SURSĂ DE VENIT?

25 iulie 2016

Diaspora romaneasca_Accidentul, sursa de venit

„Mortul este întotdeauna de vină”, spune o vorbă vehiculată în mod obişnuit în România de câte ori un accident rutier se soldează cu victime. Acelaşi „principiu” funcţiona frecvent şi în cazurile de decese înregistrate în urma unor evenimente nedorite petrecute în diferite locuri de muncă.

„Zicala” nu se aplică însă şi în Marea Britanie. Românii ajunşi în această ţară descoperă, cu surprindere, un sistem în care companiile angajatoare care se confruntă cu accidente de muncă sunt adeseori „stoarse” de bani. Pentru orice nerespectare a condiţiilor de siguranţă la locul de muncă şi pentru toate neregulile constatate în funcţionarea unei firme al cărei angajat a suferit un accident, se plătesc bani grei.

Compensaţii financiare consistente ajung astfel în buzunarul victimelor care au trecut printr-un accident oarecare, fără să fi avut nicio vină pentru producerea acestuia. În plus, ele beneficiază de serviciile unor avocaţi specializaţi, care se luptă în interesul celor care au suferit accidente, pe toată durata de desfăşurare a unor procese juridice lungi şi complicate; şi toate acestea, pe gratis… citeste tot articolul

AUTOTURISM DE ROMÂNIA PE ȘOSELELE DIN UK

18 iulie 2016

Diaspora romaneasca_Autoturism de Romania pe soselele din UK2

„Sunt în tranzit prin Anglia cu mașina tatălui meu și am fost oprit de poliție…”,  „Am trimis o mașină înmatriculată în România băiatului meu care este student în Anglia…”, „Dacă ai NINO, nici nu ai dreptul să circuli cu o mașină înmatriculată în România…”, „Dacă te afli la volanul unui autoturism neînmatriculat în Marea Britanie, proprietarul mașinii trebuie să se afle obligatoriu lângă șofer în momentul unui control. În caz contrar, se ajunge la confiscarea autovehiculului…”

Pe scurt și la obiect, acestea sunt doar câteva dintre grijile pe care le au românii care conduc pe drumurile din Marea Britanie mașini… cu volanul pe stânga, înmatriculate în România. De ce? Restricțiile pentru autoturismele străine sunt la tot pasul, iar concluzia multora este că e mai multă bătaie de cap decât și-ar fi imaginat.

Detalii, povești, experiențe și păreri ale românilor care fie s-au „ciocnit” cu astfel de situații, fie le-au privit pur și simplu de pe margine, le puteți citi în reportajul acestei săptămâni! citeste tot articolul

VACANȚĂ ÎN UK

11 iulie 2016

Diaspora Romaneasca_Vacanta in UK

Este vară și cu siguranță mulți dintre dumneavoastră vă gândiți la concediu, la acea evadare din cotidian într-un spațiu în care grijile nu își au locul. Dacă ați ales să vă petreceți vacanța în țara în care munciți, aflați că ați făcut o alegere potrivită! Regatul Unit al Marii Britanii are peisaje minunate, clădiri și monumente istorice și orașe care atrag anual un număr impresionant de vizitatori. Prin urmare, aveți toate motivele să începeți să vă faceți planuri. Aveți de ales între Țara Cimpoaielor, Scoția, cu fermecătoarele sate de la malul mării și cu localnicii săi extrem de prietenoși și Țara Galilor, renumită pentru peisajele de basm ce atrag anual un număr impresionant de turiști. De asemenea, mai aveți posibilitatea de a colinda în lung și-n lat Anglia, însă este absolut necesar ca un lung popas să îl faceți la Londra. Aveți ce face acolo! Nu în ultimul rând, luați în calcul o vacanță în Irlanda de Nord, cu siguranță ospitalitatea localnicilor vă va determina să reveniți acolo în curând. citeste tot articolul

VIITOR LA UMBRA BREXITULUI

4 iulie 2016

Diaspora Romaneasca_Viitor la umbra Brexitului

Brexitul pare a fi un produs al umorului negru britanic, dus la extrem. Cum de s-a ajuns aici? Politicienii, imobili, refuză deocamdată să joace oficial cartea Brexitului. De altfel, presiunile vin din toate direcţiile, indicând parlamentarilor britanici că drumul despărțirii de UE este un drum al pierzaniei, pentru UK, pentru UE şi pentru întreaga lume, într-un context geopolitic şi economic deloc potrivit.

Ca români în UK, avem cu adevărat motive să ne temem? Da, există un element al incertitudinii, dar lucrurile nu stau chiar rău. Sunt soluţii bune pentru noi în toate variantele. Plus că, acum suntem europeni, ca nemţii sau francezii, iar UK nu va putea împărţi Europa pe regiuni cu care să negocieze în termeni diferiţi, nu i s-ar permite.

În reportaj puteţi afla declaraţia unor români din UK pe tema Brexitului, o analiză a potenţialelor dificultăţi cu care ne-am putea confrunta, precum şi argumente potrivit cărora traiul nostru în UK n-ar trebui să fie afectat de un eventual Brexit total, parţial sau blând. citeste tot articolul

MAI GUSTĂM… ROMÂNIA?

27 iunie 2016

Diaspora Romaneasca_Mai gustam... Romania

Chiar dacă sunt plecați de mulți ani din țară, românii stabiliți în UK și-au păstrat intact dorul de țară. Este o dorință care se manifestă prin căutarea produselor românești de orice fel, fie că vorbim de produse alimentare, fie de produse culturale.

Patronii de restaurante românești, organizatorii de evenimente culturale românești, toți spun că românii caută și savurează produsele românești. Așa cum observa un intervievat, este modalitatea de a-și aduce țara odată cu ei, peste tot pe unde se află.

Și mai interesantă este mândria românilor, faptul că aceștia se laudă cu produsele autentice românești și împărtășesc această bucurie cu prietenii de alte naționalități. În restaurante cu specific românesc, la spectacole folclorice sau, pur și simplu, dăruind o parte din România! citeste tot articolul

ȘI MI-AM LUAT ȚEAPĂ!

20 iunie 2016

Diaspora romaneasca_Si mi-am luat teapa

Fie că este vorba despre locul de muncă, despre casa în care locuiesc, despre familie sau despre cumpărăturile pe care le fac, unii dintre românii stabiliți pe pământ britanic au avut neșansa să fie păcăliți. Sau, pe românește, să fie țepuiți! Experiențele neplăcute sunt din toate domeniile, iar cei care le-au trăit vorbesc despre adevărate frustrări ce i-au determinat să nu se mai încreadă așa ușor în colegi, în rude sau chiar în site-urile de unde își fac cumpărăturile.

Ţepele le-au dat unora viața peste cap, pe unii i-au speriat, iar pe alții i-au lăsat cu datorii. Însă pe toți i-au învățat să fie mai precauți sau, așa cum ne spunea unul dintre interlocutorii materialului nostru, să aplice vorba românească de „a sufla și în iaurt” când vine vorba despre încredere.

Citiți în acest număr câteva povești de viață pe care, din păcate, stă amprenta unor țepe… mici și mari. citeste tot articolul

O BANDĂ DE RROMI, STĂPÂNI PE O AGENȚIE BRITANICĂ?!

13 iunie 2016

Diaspora romaneasca_O banda de rromi, stapani pe o agentie britanica

Un grup de persoane de etnie rromă a stârnit revolta într-o comunitate de români din nord-vestul Marii Britanii. Oamenii spun că odată cu venirea acestora au fost lăsați fără locuri de muncă, iar atunci când se duc la serviciu sunt arătați cu degetul de ceilalți colegi din cauza fărădelegilor pe care le comit nou-veniții.

Situația pare fără ieșire pentru mulți dintre acești români tocmai din cauză că familia de etnie rromă a încheiat o colaborare cu o agenție de recrutare din zonă și aduce periodic oameni din țară. Celor recrutați din România li se asigură 40 de ore de lucru pe săptămână, în timp ce conaționalii stabiliți de câțiva ani în UK abia dacă sunt trimiși două-trei zile pe săptămână la serviciu. Și asta nu este tot! Tupeul de care dă dovadă zi de zi acest cuplu de rromi este unul greu de înțeles și acceptat, cu atât mai mult cu cât scena se petrece sub ochii englezilor ce par a fi de acord cu faptele comise de către cei doi. citeste tot articolul

STRĂINĂTATEA, UN DIVORȚ TĂCUT

6 iunie 2016

Diaspora romaneasca_Strainatatea, un divort tacut

Migraţia din raţiuni economice în statele dezvoltate poate aduce indivizilor bunăstare şi generează uneori şi o oarecare ascensiune economică, dar poate provoca în acelaşi timp divorţuri şi distruge familii. Şi atunci, munca în străinătate înseamnă bani şi însingurare pentru unii dintre românii care au ales să încerce această experienţă.

Obţinerea unui loc de muncă în ţările occidentale este asociată la plecarea din România exclusiv cu drumul spre bunăstare. Însă, odată intraţi „în pâine” pe meleaguri îndepărtate, românii trăiesc şi alte stări de spirit neluate în calcul.

Analizele şi studiile sociologice efectuate în ultimii ani au atras atenţia în mod repetat asupra creşterii numărului de divorţuri în familiile românilor. Şi tot în ultima perioadă, acestea au mai introdus pe lista principalelor motive care destramă cuplurile o cauză nouă: plecarea la muncă în străinătate.

A fi divorţat este o stare civilă desprinsă din realitate, chiar dacă nu face parte din acele stări dorite şi aşteptate în viaţa unei familii. Divorţul înseamnă de cele mai multe ori durere, suferinţă, stres, dezechilibre psihice, pierderi materiale şi chiar sentimente de revoltă, ură şi respingere.

Dar dacă totuşi, Doamne fereşte!, „ne apucă” divorţul pe pământul britanic, oare ce ne rămâne de făcut? citeste tot articolul

DE CE AM RĂMAS FĂRĂ JOB!

30 mai 2016

Diaspora romaneasca_De ce am ramas fara job

Un român spunea că în zilele noastre cel mai greu lucru nu este să obții un loc de muncă, ci să îl păstrezi. Mare dreptate i-au dat ceilalți, cei care au trăit nefericita experiență de a fi dați afară de la locul de muncă.

Din ce motive? Nenumărate! Unele sunt serioase, sau chiar grave, altora pare că li s-a căutat „nod în papură”, cum spun unii dintre cei peste care s-a abătut un astfel de ghinion. Cert este că angajatorii nu prea mai închid ochii la nicio greșeală. Preferă să concedieze și să angajeze oameni noi, decât să ofere alte șanse vechilor angajați. Bine sau rău, luptele nu se mai dau la interviu, ci abia după angajare.

Câteva povești, câteva motive, câteva experiențe de viață spuse de românii cărora li s-a întâmplat la un moment dat în viața lor să rămână fără job le puteți citi în acest număr. citeste tot articolul