Maria Tanase, omagiata la Londra

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 3 octombrie 2013

Londra_Alexandru Balanescu Quartet

La 100 de ani de la nasterea Mariei Tanase, Institutul Cultural Roman din Londra a prezentat duminica, 22 septembrie, in sala de concerte a London Symphony Orchestra, un concert de excepție al cvartetului Balanescu pentru a o omagia pe marea artista.

Muzicienii au interpretat, intr-o cheie moderna, melodiile de neuitat ale Mariei Tanase, intr-o fuziune a muzicii contemporane și folclorului romanesc. Piesele interpretate de Alex Balanescu și cvartetul sau fac parte din albumul „Maria T.”, inspirat de cele mai cunoscute cantece ale Mariei Tanase și considerat una dintre cele mai bune creații ale muzicianului britanic de origine romana.

La sfarsitul acestui eveniment, Alexandru Balanescu a declarat, pentru Diaspora Romaneasca, ca proiectul a fost unul incarcat de emotie. „Este un eveniment foarte emotionant pentru mine. Ne-am zbatut foarte mult ca sa putem face acest eveniment. Au fost multe obstacole peste care am trecut. Eu cred ca Maria Tanase trebuie sa fie cunoscuta in strainatate mult mai mult, este una din marile voci ale Romaniei. Si in general, cultura romaneasca trebuie cunoscuta. Pentru mine este foarte emotionant si imi pare bine ca acest eveniment a iesit cu bine”, spune artistul.

 

Lume, lume…

Din repertoriul Mariei Tanase, piesa care a ajuns la inima artistului este cunoscuta melodie „Lume, lume”. Mi se pare o piesa foarte importanta pentru ca are in ea esenta filozofiei romanesti despre o viata cu multa suferinta si mi se pare foarte profund acest cantec. Este superb ca melodie, dar si ca text. Ceea ce este caracteristic pentru Maria Tanase este faptul ca are o mare diversitate de cantece. Este foarte greu de ales un singur lucru, pentru ca in repertoriul ei sunt foarte mule bijuterii cu foarte multe nuante de expresie.”

 

Mai bine… data viitoare

„Nu a fost asa cum mi-am dorit, pentru ca am vrut ca la sfarsitul evenimentului sa fie un fel de petrecere, de aniversare, sa bem impreuna cu publicul un pahar de vin, dar nu au fost de acord cei din administratie. Macar atmosfera a fost una de sarbatoare. Poate data viitoare…”, spune Alexandru Balanescu.

 

Planuri de viitor

Londra_Alex Balanescu

„Sunt foarte bucuros pentru ca anul acesta lucrez foarte mult in Romania. Sunt intr-o productie in teatru, ca muzician, compozitor si actor. Am o asociere artistica cu Filantropica Oltenia si pregatesc un nou proiect cu Ada Milea”, a declarat, pentru Diaspora Romaneasca, Alexandru Balanescu.

In timpul concertului au fost proiectate imagini inedite de arhiva, ce au recompus figura iconica a Mariei Tanase, autorul proiectiilor fiind artistul vizual Klaus Obermaier.

Cvartetul Balanescu este format din Alexander Balanescu – vioara, James Shenton – vioara, Katie Wilkinson – viola, Nick Holland – violoncel și invitatul special Steve Arguelles, la tobe. Alexandru Balanescu este unul dintre cei mai vizionari violoniști contemporani și un compozitor prolific. S-a nascut in Romania, dar traiește de mai bine de 30 de ani la Londra.

————————————–

Nicolae Iorga: Maria Tanase, pasarea maiastra”

 

Maria Tanase s-a nascut la București, in anul 1913, și a debutat pe scena Teatrului de Revista Carabuș, condus de celebrul actor Constantin Tanase, in 1934. Aici a cantat, mai intai intr-un grup vocal, piese scrise de Nicolae Kirițescu, pe muzica lui Gherase Dendrino, Petre Andreescu și Elly Roman.

Cariera sa propriu-zisa a inceput in anul 1938, cand a prezentat un program de piese folclorice intr-o emisiune radiofonica („Cine iubește și lasa”, „Marie și Marioara” etc.). A fost aleasa sa reprezinte cantecul popular romanesc pe continentul american, in cadrul Expoziției Internaționale de la New York (1939). Astfel, a cantat in fața președintelui american Hoover, a lui André Gide, Yehudi Menuhin, Constantin Brancuși și George Enescu. Maria Tanase a avut un repertoriu alcatuit din aproape 400 de cantece din toate regiunile Romaniei.

Intre 1953 și 1961 a inregistrat nu mai puțin de 24 de albume, dintre care patru in limba franceza.

In luna aprilie a anului 1954, Departamentul Artelor din Ministerul Culturii a propus decorarea sa cu Ordinul Muncii.In anul 1955, a fost distinsa cu Premiul de Stat, iar in anul 1957 a primit titlul suprem de Artist emerit.

A incetat din viața prematur la București, la 22 iunie 1963, la numai 50 de ani, fiind condusa pe ultimul drum de mii de oameni.

————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!