Marii artiști români de odinioară, muritori de foame

Articol publicat in sectiunea Monden pe data 22 mai 2015

Mirabela Dauer, Manuela Harabor, Mitica PopescuDin celebri și iubiți, săraci și uitați de toată lumea. Artiști români care odinioară smulgeau ropote de aplauze au ajuns să trăiască aproape de pe o zi pe alta. 

 

Mirabela Dauer

Una dintre vocile de aur ale muzicii românești, Mirabela Dauer a intrat de mai mulți ani într-un con de umbră. Artista a reușit să mai scoată câte un album, două, însă fără succes. Mirabela, care acum are 66 de ani, a mărturisit care este pensia ei lunară. „760 de lei este pensia mea, dar nu mă plâng. Nu e normal, dar nu am ce face. Sunt la țară bătrâni care au 100 de lei”, a spus Mirabela în emisiunea „Necenzurat”. Ca să își poată rotunji veniturile, artista este nevoită să cânte pe la diferite evenimente mondene, asta dacă îi este solicitat.

 

Manuela Hărăbor

Și frumoasa actriță care a scris istorie cu filmul „Pădureanca” a ajuns să trăiască dintr-un pumn de bani. Dacă în urmă cu 25 de ani era un artist în vogă, Manuela Hărăbor este acum actriță la teatre independente, iar spectacolele în care joacă sunt tot mai puține, deși la 46 de ani a rămas o femeie la fel de frumoasă ca în anii ’90.

„Publicul român nu mai este educat să meargă la teatru, ci mai mult la spectacole de mâna a doua. E greu. Eu, de exemplu, am fost pusă în situația de a vinde și bilete. Teatrul nu mai este căutat așa ca înainte, iar eu nu accept compromisuri. Nu am vrut să fac teatru comercial, așa cum fac anumiți colegi de-ai mei. Nu-i condamn, pentru că trebuie să trăiască. Nu poți să trăiești dintr-un salariu de actor pe care-l primești ca angajat al vreunui teatru. Jucăm cam două spectacole pe lună, care sunt plătite cu 500 de lei. Ceea ce înseamnă că într-o lună rămân cu 1.000 de lei”, a mărturisit Hărăbor.

 

Mitică Popescu

Aproape 60 de ani din viață i-a trăit Mitică Popescu pe scena teatrului, a cinematografiei și a televiziunii, iar acum a ajuns să își trăiască bătrânețile încercând să mai ciupească câteva sute de lei de ici, de colo, doar pentru a reuși să supraviețuiască.

„Pensia de la stat e foarte mică (1.100 de lei – n.r.) și nu-mi ajunge oricât aș trage eu de ea. Noroc că nu mai sunt tânăr și nu mai trebuie să-mi cumpăr haine ca în trecut. Am învățat să îmi drămuiesc banii cu atenție, să acopăr cheltuielile casei și să le reduc. Multe învață omul în viață, ce să-i faci! Noroc că am colaborarea asta cu TVR-ul. E undeva la 600 de lei pe lună și nu știu ce m-aș face fără. Îmi prinde tare bine, mai ales că îmi place ceea ce fac”, a declarat Mitică Popescu.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!