Marii producători de energie, în pericol

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 26 februarie 2016

Directoratul Complexului Energetic Oltenia, producător de electricitate pe bază de cărbune controlat de Ministerul Energiei, a decis să reducă numărul de posturi de conducere cu peste 20%, ceea ce înseamnă renunțarea la peste 100 de șefi, în urma implementării unei noi structuri organizatorice a companiei, a anunțat societatea.

„În acest scop, numărul posturilor de conducere a fost diminuat cu un procent de 21%, ceea ce înseamnă reducerea a 8 posturi de director, 4 posturi de contabil-șef, 9 posturi de șef unitate minieră, 8 posturi de șef departament, 21 de posturi de șef serviciu și 56 de posturi de șef birou”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Complexul Energetic Oltenia.

Complexul Energetic Oltenia, companie cu peste 15.000 de angajați, se află într-o situație financiară dificilă, după doi ani la rând de pierderi. Societatea a început luna aceasta un program de disponibilizări pe bază de voluntariat.

Remus Borza, avocat specializat în insolvențe, consideră că acest mare producător de energie este aproape de insolvență, după ce a înregistrat pierderi de aproape 900 de milioane de lei în 2015 și de 700 milioane de lei în 2014. „Aproape toți indicatorii financiari arată asta. Insolvența, dacă ar fi declanșată acum și ar fi administrată corect, ar ajuta compania să iasă din impas”, a spus Borza, citat de News.ro.

 

Probleme și la Complexul Energetic Hunedoara

În același timp, potrivit lui Borza, Complexul Energetic Hunedoara se apropie în fiecare zi de faliment, deoarece întârzie luarea măsurilor necesare salvării societății. Avocatul, care este administratorul judiciar al Hidroelectrica, este de părere că „băieții deștepți” au reușit să păstreze controlul asupra Complexului Energetic Hunedoara.

Societatea lui Borza, Euro Insol, a fost propusă de către conducerea Complexului Energetic Hunedoara pentru a deveni administrator judiciar al societății după intrarea în insolvență, însă Tribunalul Hunedoara a decis să numească o altă firmă, GMC SPRL Craiova.

„Statul nu a reușit să se impună la Hunedoara, dar au reușit să facă asta «băieții deștepți» din Valea Jiului. Fiecare zi care trece aduce complexul mai aproape de faliment”, a declarat Borza, pentru News.ro.

Întrebat dacă rămâne interesat să se ocupe de Complexul Energetic Hunedoara, Remus Borza nu a respins posibilitatea, însă afirmă că „probabil ar fi prea târziu”. Avocatul critică activitatea actualului administrator judiciar numit de către instanță, care nu a înaintat un raport la 40 de zile de la declanșarea insolvenței. Raportul urma să conțină date despre actuala situație a societății și soluțiile care ar trebui luate.

Situația de la CE Hunedoara s-a deteriorat în ultima perioadă, iar sute de angajați protestează, nemulțumiți de intrarea în insolvență a companiei. Liderii sindicali se tem că societatea ar putea intra în faliment.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!