Marii retaileri se tem de produsele românești

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 iunie 2016

Reprezentanţii hipermarketurilor şi supermarketurilor susţin că dacă intră în vigoare proiectul de lege care îi obligă să aibă pe rafturi carne, fructe şi legume din producţie românească în proporţie de cel puţin 51% , care este acum în faza finală a procesului de aprobare, vor creştere preţurile, vor rămâne sub 20 de furnizori români, din sute de mii câţi sunt acum, şi nu este exclus nici ca unii retaileri să decidă închiderea magazinelor deschise în ţară, transmiste News.ro.

„Propunerile pentru completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare au ca scop subminarea activităţii marilor lanţuri comerciale. Dacă va fi aprobată în forma actuală, legea va duce la crearea unui mediu economic extrem de ostil pentru retaileri şi chiar la decizia de închidere a unor lanţuri de magazine”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), George Bădescu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, elemente centrale pe care Legea 321 şi modificările acesteia le vizează şi cu care retailerii nu sunt de acord sunt: anularea taxelor de raft, un termen de plată mai scurt pentru produsele fresh, plus obligativitatea de a pune pe rafturi produse româneşti în proporţie de 51%, prin aplicarea „lanţului scurt de aprovizionare”, adică să fie produse proaspete locale şi regionale.

„De fapt, fiecare dintre aceste prevederi principale ale Legii menite să susţină produsele made in Romania se vor întoarce, până la urmă, împotriva producătorilor români, cei care ar trebui protejaţi şi, nu în ultimul rând, împotriva consumatorului”, a suliniat George Bădescu.

Efectele negative generate pe plan financiar, în urma aplicării modificărilor Legii 321, vor fi creşterea prețurilor la produsele româneşti, migrarea consumatorilor către o piaţă nefiscalizată şi anularea efectelor benefice ale reducerii TVA-ului la produse alimentare, ceea ce va duce, inevitabil, la creşterea inflaţiei, a mai spus directorul executiv al AMRCR.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!