Marile averi, verificate de ANAF

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 4 septembrie 2014

ANAF a început inspecţiile fiscale pentru zece persoane cu averi mari, în cazul cărora existau discrepanţe de milioane de euro între valoarea averii şi valoarea rezultată din impozitele plătite.

„Consecinţa verificărilor pe eşantionul precedent din cele 30 de cazuri este că avem o creştere a veniturilor declarate din surse, să spunem, mai puţin uzuale, cum ar fi dividende realizate în străinătate. Oamenii, văzând că mai sunt şi întrebaţi, sau că prieteni sau oameni din cercul de afaceri sau din cercul relaţional au fost luaţi la întrebări, preferă să înceapă să declare”,  a declarat pentru Mediafax preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu.

„Derularea programului, care se va întinde şi va fi o chestiune cu caracter permanent, dar care, din păcate, presupune parcurgerea unor proceduri extrem de laborioase, nu va avea ca rezultat principal constatarea unor venituri suplimentare atrase la bugetul statului. Principala consecinţă pozitivă o constituie creşterea nivelului declarat al veniturilor de la momentul când un astfel de program are impact în spaţiul public”, a precizat el.

Şeful Fiscului a adăugat că pe eşantionul precedent, verificat în 2013-2014, veniturile declarate au crescut substanţial, chiar dacă ANAF nu a început inspecţii fiscale, iar această situaţie demonstrează că scopul programului, de creştere a gradului de conformare voluntară, a fost atins.

Diaconu a anunţat că până la finele anului vor fi selectate 200 de persoane dintr-un număr de 400 de propuneri pentru înfiinţarea serviciilor regionale de verificări fiscale. Cei selectaţi vor urma cursuri de pregătire profesională specifică şi îşi vor începe activitatea de la 1 ianuarie 2015.

Primele discuţii pentru înfiinţarea departamentului de control al marilor averi au avut loc în anul 2009, iar ulterior, această structură a făcut obiectul planului de restructurare a ANAF convenit cu Banca Mondială.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!