Marile magazine se opun monitorizării online a preţurilor

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 30 ianuarie 2015

Marile reţele comerciale nu susţin introducerea platformei online „Monitorul preţurilor de consum” şi afirmă că modificările de preţ pot apărea zilnic şi chiar de mai multe ori pe zi, iar consumatorul ar beneficia efectiv de preţ doar dacă navighează tot timpul pe internet şi merge rapid în magazin.

Poziţia a fost transmisă, printr-un comunicat, de Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), scrie Mediafax.

Cu alte cuvinte, un astfel de sistem va fi foarte greu de utilizat de o gospodină din Titan (cartier din Bucureşti – n.r.) care nu navighează permanent online şi are la dispoziţie doar mijloacele de transport în comun (altfel costul transportului ar putea depăşi avantajul preţului redus) pentru a se deplasa la un magazin din Chitila în timp util pentru a „prinde” reducerea la mălai, exemplifică AMRCR. Asociaţia a informat, în scris, că nu susţin introducerea platformei online atât Consiliul Concurenţei, cât şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Guvernul a aprobat în noiembrie un memorandum privind crearea unui sistem de monitorizare a preţurilor bunurilor de consum. Platforma online va afişa săptămânal preţurile produselor care fac parte din coşul zilnic al populaţiei. Obiectivele proiectului sunt, pe de-o parte, informarea consumatorilor care vor putea compara preţurile şi identifica magazinele de unde pot cumpăra alimentele de bază la cele mai mici preţuri, iar, pe de altă parte, scăderea preţurilor ca urmare a creşterii concurenţei între magazine.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat că monitorul preţurilor va fi disponibil până la sfârşitul anului şi va cuprinde preţurile practicate de fiecare reţea de magazine în parte, în fiecare oraş în care acestea sunt prezente.

Lansarea acestui proiect are loc în contextul negocierilor de la nivelul Comisiei Europene privind crearea unui instrument similar care să asigure transparenţă pe lanţul comercializării produselor de la producător până la raftul magazinelor.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!