Marinar român, ucis într-un atac în Libia

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 9 ianuarie 2015

O rachetă lansată de către un avion de vânătoare neidentificat a explodat, la 4 ianuarie, la bordul unei nave aflată în portul libian Derna din Libia. Incidentul s-a soldat cu decesul a doi membri ai echipajului, un cetăţean român şi un cetăţean grec, a precizat Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea Mediafax.

Petrolierul atacat într-un port din Libia urma să ajungă la o centrală electrică, dar a ales o rută diferită, intrând într-o zonă de conflict, explică un purtător de cuvânt al armatei libiene, citat de BBC News online.

„Nava urma să ajungă la o centrală electrică din Derna, dar a ales o rută diferită, intrând într-o zonă militară. Le-am cerut să se oprească, dar au stins luminile, nu au mai răspuns. Am fost obligaţi să atacăm. Am lansat două atacuri”, a declarat colonelul Ahmed Mesmari, purtătorul de cuvânt al armatei libiene.

Incidentul a avut loc la bordul unei nave sub pavilion liberian şi cu armator grec, ancorată în portul libian Derna. După incident, nava şi-a continuat cursul către Tobruk, cu destinaţia portul Pireu.

 

La primul voiaj

Marinarul român care a murit în incident era din Galaţi, avea 24 de ani şi se afla la primul său voiaj, vecinii tânărului spunând că acesta era foarte fericit că putea să plece pe vas alături de tatăl său.

Potrivit unui comunicat transmis de Sindicatul Liber al Navigatorilor, nava care a fost atacată în portul libian Derna aparţine companiei Aegean Marine Petroleum din Grecia, iar la bordul acesteia se aflau 21 de marinari filipinezi, trei greci şi doi români.  Nava este un tank pentru produse petroliere şi a fost construită în anul 1991.

Vecinii familiei marinarului mort, Eduard Curduman, spun că tânărul terminase de curând studiile la Universitatea Maritimă din Constanţa, ca şi tatăl său, şi era foarte fericit că putea să plece în voiaj alături de acesta. „Sunt foarte şocat de cele întâmplate, doar atât pot să mai spun. Credeţi-mă că nu pot să vorbesc. Simt numai durere”, a declarat unul dintre vecini.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!