Marine Le Pen: „Românii să rămână în România”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 22 aprilie 2016

Marine Le Pen

În cadrul unui interviu acordat pentru postul Digi24, Marine Le Pen, președintele formațiunii de extremă dreaptă din Franța – Frontul Național, a declarat că susține dreptul francezilor de a lucra în străinătate, dar nu și al românilor de a munci în Franța, mărturisind că ar dori ca românii să-și poată construi un viitor în România.

Prezentă în țara noastră pentru a participa la o reuniune a eurodeputaților din grupul naționalist european, Le Pen, cotată cu șanse mari la președinția Franței, afirmă că UE este un adversar al democrației și recunoaște pozițiile comune cu cele susținute de Vladimir Putin.

„În prezent, UE este un adversar al libertății națiunilor, un adversar al suveranității și chiar un adversar al democrației deoarece, pe măsura trecerii timpului, privează națiunile europene de libertatea de a-și alege viitorul, de a-și construi viitorul. (…) Suntem pentru Europa, pentru cooperarea națiunilor din Europa. Din respect pentru libertăți și pentru apărarea identității fiecăreia dintre țările noastre, ne opunem Uniunii Europene deoarece Uniunea Europeană a eșuat. (…) Credem că fiecare țară trebuie să poată să decidă cine vine pe teritoriul său și cine rămâne în funcție de propriul său interes, de nivelul său de șomaj și de sărăcie”, a declarat Marine Le Pen în interviul difuzat duminică seară de Digi24.

Întrebată de ce ar susține românii politicile naționaliste promovate de ea și de aliații ei, câtă vreme aceștia nu doresc români în țările lor, Marine Le Pen a declarat că datoria sa de politician este să asigure locuri de muncă francezilor.

„Nu mă bucur că românii încearcă să plece din țara lor ca să-și construiască un viitor. Aș dori ca românii să-și poată construi un viitor în România. Cred că și Franța este în aceeași situație. Nu mă bucur că tinerii francezi speră la un viitor doar în străinătate (…) În Franța avem șapte milioane de șomeri și consider că principala responsabilitate a unei țări este să găsească locuri de muncă pentru cetățenii săi. Este ceva legitim. În această propunere nu există niciun fel de ostilitate față de români sau față de România. (…) Cred că, dată fiind actuala rată a șomajului în Franța, responsabilitatea mea ca lider politic este să încerc să păstrez locurile de muncă mai întâi pentru francezi. Oricine este legat de țara sa gândește la fel”, a replicat aceasta, adăugând că Frontul Național, pe care îl conduce, „nu le interzice francezilor să muncească în străinătate”.

„Cu asta suntem de acord. Este o libertate individuală. Dar cred că fiecare țară are dreptul să decidă cine poate veni, cine poate avea acces pe piața muncii și poate decide, în funcție de rata șomajului, să dea prioritate la locurile de muncă propriilor cetățeni. Nu suntem singurii care susținem acest lucru. Elveția are această politică, Marocul la fel. Deoarece este o politică naționalistă”, a argumentat ea.

 

Franța, afară din UE?

Președintele formațiunii de extremă dreaptă din Franța a mai afirmat că dacă va fi aleasă președinte, vrea să organizeze un referendum pentru ieșirea Franței din UE, similar cu cel organizat în Marea Britanie în luna iunie.

„Dacă voi fi aleasă, doresc organizarea unui referendum deoarece cred că francezii au dreptul să-și spună părerea despre Uniunea Europeană, așa cum este în prezent. Timp de câteva luni, înainte de referendum, doresc să merg să negociez cu Uniunea Europeană. Le voi spune că vrem să rămânem în UE cu patru condiții: dorim să ne recuperăm libertatea teritorială, adică să avem control asupra imigrației și propriilor frontiere; dorim să recuperăm libertatea monetară pentru că nu există țară liberă și suverană care nu-și gestionează singură moneda; vrem să ne recuperăm libertatea legislativă – legile noastre, votate de parlamentul nostru, au mai mare autoritate decât orice directivă a Uniunii Europene – și dorim libertate economică”, a declarat aceasta.

 

Le Pen susține poziția Rusiei

Cu privire la anexarea Crimeii, Marine Le Pen a susținut punctul de vedere al Rusiei declarând că „dintotdeauna, Crimeea a aparținut Rusiei”.

„A fost și un referendum. Când s-a organizat referendumul, Ucraina nu avea guvern legitim, era un guvern venit la putere printr-o lovitură de stat. Nimeni nu a contestat referendumul (…) Comunitatea internațională nu l-a recunoscut, dar eu îl recunosc. Cred că acest referendum a fost organizat legal și nimeni nu poate contesta faptul că marea majoritate a locuitorilor din Crimeea vrea alipirea la Rusia. Exact asta au făcut prin referendum. Repet, a fost un exercițiu democratic într-o situație despre care am fost mințiți foarte mult. Situația de astăzi din Ucraina este grăitoare. Nu putem spune că lucrurile funcționează prea corect. Nu mi se pare. Repet, cei care au fost prezentați drept forțe democratice par a fi mai puțin democratici decât cei de dinaintea lor”, a susținut președintele Frontului Național, adăugând că „liderii UE sunt responsabili pentru situația catastrofală actuală din Ucraina”.

Legat de informațiile apărute în presă potrivit cărora ar fi primit bani din Rusia în schimbul susținerii politicii lui Vladimir Putin, nu doar în Crimeea, Marine Le Pen a afirmat că este „o mare defăimare”. „Am vrut să facem un împrumut, am vorbit cu toate băncile franceze și toate ne-au refuzat. Apoi am cerut tuturor băncilor europene. Ne-au refuzat și acestea. (…) Apoi, am făcut solicitări la bănci din toată lumea. O bancă a acceptat să ne dea împrumutul. Să ne dea bani cu împrumut. Doar din interes, nu eram prieteni. (…) Am făcut un împrumut de nouă milioane. Am cerut nouă milioane, ni se dau nouă milioane”, a declarat ea.

Totuși, partidul său este anchetat pentru fondurile primite în campania electorală din 2012, lucru considerat de Marine Le Pen „de neînțeles”. „Consider că Frontul Național face obiectul unei persecuții politice, cu care s-a obișnuit. Eu însămi am fost cercetată de mai multe ori de justiție, dar m-au declarat nevinovată. (…) Frontul Național și eu însămi suntem victimele unei persecuții judiciare”, a subliniat ea.

 

Le Pen: „Extrema dreaptă, o mișcare politică împotriva democrației”

Invitată să definească noțiunea de extremă dreaptă, Marine Le Pen a declarat: „Este o mare minciună. Nu e nimic în programul nostru care să corespundă, în vreun fel, acestei descrieri. Îi apărăm pe francezi, indiferent de rasă, religie sau origine. (…) Cred că naționalitatea este un element important, că a fi francez în Franța înseamnă ceva. Să fii român în România înseamnă ceva. România este casa românilor, sunt la ei acasă. Franța este casa francezilor, sunt la ei acasă. Nu vin la dumneavoastră acasă fără permisiunea dumneavoastră, nu voi veni la dumneavoastră acasă fără să fiu invitată. Nu voi încerca să vin la dumneavoastră acasă și să vă impun ce să mâncați, ce culoare să aibă pereții. Bineînțeles că fiecare popor trebuie să fie stăpân la el acasă. Nu i se interzice să fie ospitalier, dar în condițiile dorite de el, potrivit criteriilor și principiilor sale. Nu potrivit criteriilor și principiilor celor care vin. (…) Nu pot defini extrema dreaptă, nu sunt de extremă dreaptă. Extrema dreaptă este o mișcare politică care, din punct de vedere istoric, este împotriva democrației, vrea o conducere autoritară. Nu este deloc cazul nostru, noi suntem democrați”, a mai spus aceasta.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

2 pareri la “Marine Le Pen: „Românii să rămână în România””

  1. Alina Spune:

    Eu cred ca acest articol nu dovedeste decat un rasism intens din partea presedintelui formatiunii de dreapta din Franta!
    Oare numai romanii ocupa locurile de munca ale francezilor?Oare numai romanii sa stea acasa? Atunci, stimata doamna, sa stea toata lumea acasa, toate natiunile, inclusiv francezii sa nu aiba drept de munca in strainatate!!!!Doamna Marine Le Pen, nu toti romanii sunt precum ii credeti, precum nu sunt nici francezii precum ii credeti! Nu exista padure fara uscaturi, dar asta nu inseamna ca devenim rasisti si nu respectam drepturile omului, ale tuturor, in egala masura, indiferent de nationalitate!! Nu mai generalizati, d-na Marine Le Pen, nu toata lumea este la fel! Faptul ca ocupati o functie in statul d-voastra, nu va da si dreptul sa instigati la rasism impotriva unei anume natiuni! Romanii sunt oameni harnici, muncitori, ospitalieri, respectuosi si fac munci pe care multi nu le fac, chiar daca au o calificare, nu le este rusine sa lucreze. Multi afirma ca le sunt luate locurile de munca compatriotilor de catre straini plecati la munca in strainatate.Dar oare acel compatriot, al celor care afirma asemenea lucruri, ar ocupa acel loc de munca sau acel salariu?Si numai romanii ocupa, culmea, toate locurile de munca din strainatate? Haideti sa fim seriosi, d-na Marine Le Pen! Va rog in numele concetatenilor mei, al romanilor in general, nu mai instigati la rasism impotriva acestei natii, caci cei care muncesc, sunt oameni harnici, nu sunt hoti sau infractori, ci dimpotriva si ar trebui apreciati! Nu generalizati, nu instigati la rasism d-na Le Pan!

  2. Sorin Spune:

    Eu cred ca toti dorim sa ne facem un viitor in R0mania dar nu-i vina noastra.si sa fim seriosi ca populatia Frantei 60 ‘/, sunt africani.in Spania ii la fel pana la criza constructile,hosteleria si agricultura era ocupata de romani,spaniolu’nu lucra asa ceva.acum a cui este viba ca au somas mare .pai a romanilor bineinteles.asa ca o vorba mai zic .”ursul merge si cainii latra.

Spune-ti si tu parerea!