Mărire de premii

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 8 ianuarie 2016

611 dragulescuGuvernul a convenit cu reprezentanţii sportivilor să implementeze un mecanism prin care să majoreze primele acordate celor care obţin medalii, urmând ca demersul să fie finalizat înainte de Olimpiada din 2016.

„În urma întâlnirii luăm în calcul stabilirea unui mecanism prin care să avem prime mai mari pe criterii bine definite. Este clar ca acest calendar trebuie făcut în perspectiva Olimpiadei din 2010. Mecanismul trebuie să fie implementat până atunci”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

El a afirmat că vor exista o serie de întâlniri în care proiectele Ministerului Sportului şi solicitările sportivilor să fie puse în acord. ”Va trebui să vorbim şi la nivelul Ministerului Sportului şi să stabilim o serie de întâlniri prin care şi celelalte proiecte pe care le iau sportivii în calcul, primele naţionale şi nu numai, să le legăm şi de proiectele Ministerului şi să putem da drumul întregului mecansim”, a explicat Dan Suciu.

”Nu vorbim de sume foarte mari, trebuie să avem programarea legală şi mecanismul bugetar care să ne permită să facem aceste majorări. Este vorba despre un mecanism pe care acum, cel puţin, nu îl avem ca să premiem în urmă aşa cum ne-au solicitat dânşii”, a continuat el.

”A fost o discuţie spre bine. Am luat punctul de vedere al sportivilor, am vazut care sunt problemele cu care se confruntă, sperăm să avem un an olimpic bun şi să nu mai apară neînţelegeri de genul celor care au fost. Cred că au înţeles şi dânşii scopul premierii noastre de la handbal. Am înţeles şi noi punctul dânşilor de vedere care este absolut justificat”, a conchis Suciu.

La întâlnirea de sâmbătă seară au participat Marian Drăgulescu, Andreea Chiţu, Mihai Covaliu, Corina Căprioriu, Tiberiu Dolniceanu, respectiv Sorin Chelmu, secretarul general al Guvernului, şi Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Întâlnirea vine la 2 zile după ce, într-un mesaj postat pe Facebook la finalul anului, premierul Dacian Cioloş afirma că îşi propune să organizeze o discuţie cu oamenii din sport la începutul lui 2016, pentru a ajunge la un numitor comun după disputele survenite ca urmare a deciziei Guvernului de a le premia suplimentar pe handbaliste.

Guvernul Cioloş a premiat, la finalul anului trecut, jucătoarele naţionalei de handbal cu câte 60.000 de lei pentru medalia de bronz cucerită la Campionatul Mondial din Danemarca, faţă de 14.800 de lei cât prevede legea pentru o medalie de bronz mondială, suma putând fi dublată tot conform normelor legale în vigoare. Premiul acordat fiecărei handbaliste a fost suplimentat însă printr-o decizie a Executivului.

Măsura luată de Guvern a fost criticată de mai mulţi sportivi din ramuri individuale, care au cucerit medalii mondiale în 2015 şi care au fost premiaţi cu sume mai mici. Astfel, într-o campanie declanşată pe Facebook de Corina Drăgulescu, soţia gimnastului Marian Drăgulescu, se cer drepturi egale la premieri pentru sportivii medaliaţi mondial în 2015, dar şi sprijinul echipei naţionale de handbal feminin în acest demers.

Antrenorul lotului olimpic feminin de judo, Florin Bercean, a declarat pentru că „nu poţi fi pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă”. ”E incorect să le dai unora mai mult ca premii decât prevede legea. Fetele de la judo (Andreea Chiţu şi Corina Căprioriu) sunt vicecampioane mondiale în 2015 şi au primit 37.000 de lei, sumă deja dublată, iar fetele de la handbal au primit 60.000 de lei pentru medalie de bronz. De ce?”, a spus el atunci.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!