Marș pentru viață

Articol publicat in sectiunea Social pe data 27 martie 2015

Câteva sute de persoane, în special tineri părinţi, alături de copii, dar şi preoţi, au participat, la 21 martie, la Bucureşti, la Marşul pentru viaţă, manifestare care a avut loc, potrivit organizatorilor, în 75 de oraşe din România şi Republica Moldova.

În Capitală, Marşul pentru viaţă a fost organizat de Asociaţia „Studenţi pentru viaţă” şi s-a desfăşurat de la Piaţa Unirii până în Parcul Tineretului, unde manifestaţia s-a încheiat cu un concert. Printre manifestanţi au fost mulţi părinţi tineri, cu copiii alături, în marsupii, cărucioare sau pe biciclete şi trotinete. De asemenea, au participat şi preoţi şi persoane mai în vârstă, relatează Mediafax.

Participanţii la marş, inclusiv copiii, purtau steguleţe naţionale, baloane colorate şi pancarte cu sloganul evenimentului, „Fiecare viaţă este un dar”, dar şi cu alte mesaje, precum „Zâmbeşte! Mama ta a ales viaţa”, „Bărbaţii adevăraţi aleg viaţa”, „Avortul opreşte o inimă care bate”, „Pentru că am fost şi eu odată fetus, aleg viaţa”, „La 21 de zile de la concepţie, inima mea deja bate”.

 

Consilierea pentru femei lipsește

Preşedintele Asociaţiei „Studenţi pentru viaţă”, Alexandra Nadane, a explicat, pentru Mediafax, că manifestaţia nu are ca scop interzicerea prin lege a avorturilor, ci conştientizarea semnificaţiei acestora, prin consilierea femeilor însărcinate care vor să întrerupă sarcina. Ea consideră că în România lipseşte acest segment, al consilierii pentru aceste femei.

Alexandra Nadane a mai arătat că, în cele mai multe cazuri de întrerupere de sarcină, mama decide lucrul acesta pentru că i-l cere partenerul sau familia. Apoi, întreruperile au loc la recomandarea medicului, atunci când fătul s-ar putea naşte cu o dizabilitate, precum sindromul Down.

De altfel, ziua marşului pentru acest an a fost aleasă special pe 21 martie, când este şi Ziua Mondială a Sindromului Down, pentru a sensibiliza societatea în legătură cu faptul că discriminarea persoanelor cu această boală sau a celor cu nevoi speciale în general „începe înainte de naştere” şi că „orice viaţă umană este demnă de respect şi ajutor, indiferent de etnie, sex, religie, stare de sănătate sau stare de dezvoltare”, a mai spus Nadane.

Ea a mai arătat că, în UE, sunt avortaţi 96% dintre copiii diagnosticaţi cu sindrom Dawn.

În ceea ce priveşte situaţia din România, potrivit Alexandrei Nadane, în spitalele de stat au loc 400 de avorturi la cerere pe zi, rata fiind de 480 de avorturi la 1.000 de naşteri, cea mai mare din UE şi dublă faţă de cea din SUA.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!