Mărturia unui român, prieten cu unul dintre atacatorii din Paris

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 14 decembrie 2015

Paris_2015_atac noiembrie

Un român care era prieten cu unul dintre autorii atacurilor teroriste din 13 noiembrie de la Paris, Brahim Abdeslam, a povestit, într-un interviu pentru Derniere Heure și RTL, că a fost martorul schimbării bruște a acestuia, ajungând să nu-l mai recunoască și fiind amenințat el însuși cu moartea.

Aron, fost prieten cu Brahim Abdeslam, care și-a detonat vesta cu explozibili la un restaurant de pe bulevardul Voltaire din Paris, a declarat că este în stare de șoc, relatează site-ul de știri 7sur7.be, preluat de Mediafax. Aron nu reușește să își explice radicalizarea bruscă a unui om pe care îl cunoștea de șase luni și care între timp îi devenise coleg de serviciu.

În pofida unei relații reci, cei doi au fost apropiați până în ziua în care Brahim a dispărut pentru două luni, „august și septembrie”, a precizat Aron pentru cotidianul belgian Derniere Heure. La întoarcere, „nu mai era același”, își amintește românul.

 

„Ești un necredincios”

„Ești un necredincios, țigan de rahat”, i-a spus Brahim Abdeslam lui Aron, când l-a întrebat despre presupusa sa călătorie în Maroc. „Într-o zi vă voi ucide pe toți și, dacă te voi ucide, îi voi duce cadavrul mamei tale în România”, a adăugat el.

El a povestit pentru televiziunea belgiană RTL cum a decurs ultima sa întâlnire cu Brahim, cu câteva zile înaintea atentatului de la Paris. „A venit la mine și mi-a spus: Îmi pare rău, nu știu de ce ți-am vorbit așa.”

„Brahim, ăsta nu ești tu, nu ești persoana pe care o cunoșteam”, i-a spus Aron, care afirmă că Abdeslam a recunoscut acest lucru. Înaintea presupusei călătorii în Maroc, Aron a primit un cadou ciudat de la prietenul său, o fiolă de parfum. „Toată viața îți va aminti de mine”, i-a spus Brahim lui Aron.

După atentatele de la Paris, amintiri aparent nesemnificative au început să capete altă dimensiune, precum prezența a „trei indivizi” la cafeneaua „Les Beguines”, deținută de Brahim. Aron își amintește că a surprins un dialog straniu între Abdeslam și un individ. „Acesta l-a luat deoparte și am auzit: Termină ce ai început. După care au continuat discuția în arabă”, povestește românul.

RTL precizează că, din cauza prieteniei cu Brahim Abdeslam, Aron a fost percheziționat în urma atacurilor teroriste de la Paris, soldate în total cu 130 de morți.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!