Mărturiile a doi supraviețuitori ai Holocaustului

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 19 februarie 2016

Auschwitz Holocaust

Doi supraviețuitori ai Holocaustului au povestit despre ororile la care au asistat în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, în cadrul unui proces în care a fost judecat un fost gardian, acuzat că a condus la uciderea a cel puțin 170.000 de oameni, scrie Reuters, potrivit HotNews.ro.

„Dacă ți se vedeau coastele, erai candidat la crematoriu. Puteam vedea focul ieșind din coșuri și mirosul de oameni arși era de nesuportat”, a spus Leon Schwarzbaum, un supraviețuitor în vârstă de 94 de ani, care și-a pierdut 35 de membri ai familiei în perioada Holocaustului.

Erna de Vries, o altă martoră, a declarat că era nevoită să meargă peste grămezile de cadavre, în drumul spre locul unde efectua munca forțată, în 1942.

Mărturiile au fost rostite în cadrul procesului fostului gardian, Reinhold Hanning, în vârstă de 94 de ani, care a păstrat tăcerea în timp ce supraviețuitorii își povesteau teribilele experiențe.

Vocea lui Hanning, slabă, a fost auzită doar când judecătoarea Anke Grudda l-a întrebat cum se simte.

„Bine”, a răspuns el. Avocatul său, Johannes Salmen, a afirmat că o declarație scrisă a lui Hanning va fi citită în cadrul procesului. El a adăugat că este posibil ca și Hanning să depună mărturie.

Hanning, despre care se spune că s-a alăturat voluntar forțelor SS în 1940, la vârsta de 18 ani, este acuzat de procuratura din Dortmund, dar și de 40 de reclamanți din Ungaria, Israel, Canada, Marea Britanie, SUA și Germania că a facilitat uciderea prizonierilor, în calitatea sa de gardian în lagărul unde 1,2 milioane de oameni, în majoritate evrei, au fost uciși.

Un precedent pentru astfel de acuzații a fost creat în 2011, când un alt gardian, Ivan Demjanjuk, a fost condamnat.

Într-o declarație făcută în timpul anchetei, Hanning a recunoscut că a fost gardian, dar a negat orice implicare directă în crime. Hanning este unul dintre cei patru foști membri ai trupelor SS – trei bărbați și o femeie – care urmează să fie judecați în următoarele luni.

Autor articol: Bianca Radulescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!