Masă caldă pentru românii din Londra

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 20 mai 2016

Londra_Centrul Comunitar Roman_masa pentru nevoiasi

Doi români au avut inițiativa și au organizat o acțiune umanitară pentru românii aflați în dificultate în Londra. În fiecare duminică, după ora 16, aceștia oferă la Centrul Comunitar Român din Londra câte o masă caldă. În plus, aceștia pot găsi aici și suport pentru a se integra pe piața muncii din UK. Alimentele sunt donate de restaurantele românești din Londra.

Ciprian Prodan, un român din Iași stabilit de mai mulți ani în UK, a avut ideea acestei acțiuni.

„Eu făceam acest lucru și înainte. Adică mergeam în locurile unde știam că găsesc români care stau pe străzi și le dădeam câte un sandviș. Cumpăram mai multe sandvișuri și le împărțeam nevoiașilor. M-am gândit, însă, să fac asta în mod organizat și i-am spus asta lui Tommy Tomescu, directorul Centrului Comunitar Român din Londra. Acesta a reacționat imediat, a contactat restaurantele românești din Londra și astfel am demarat această acțiune, prin care dorim să-i sprijinim pe românii ajunși aici și ajunși în dificultate. Din păcate, sunt mulți români care dorm pe străzi, nu au unde să muncească. Ajung în UK, cu gânduri mari, dar, neștiind limba engleză, neștiind ce trebuie să facă pentru a se angaja, ajung în această situație disperată. De aceea, noi nu oferim doar câteva alimente, ci îi și ajutăm să-și obțină actele necesare. La ultima acțiune, de pe data de 15 mai, am programat șase români pentru obținerea NINO. Încercăm să-i ajutăm pe cât mai mulți să se integreze aici”, ne-a declarant Ciprian Prodan.

 

Au răspuns surprinzător apelului la solidaritate

Prima acțiune de acest gen a avut loc în prima zi de Paște. De atunci, în fiecare duminică, se strâng alimente de la restaurantele românești și sunt împărțite la Centrul Comunitar.

—————————————

„Am găsit foarte oportună ideea lui Ciprian și am contactat imediat mai multe restaurante românești pentru a ne susține. Sunt bucuros de solidaritatea manifestată de patronii români din Londra și vreau să menționez că n-am fost refuzați de nimeni. Toți cei care au fost contactați de noi au reacționat prompt și ne-au pus la dispoziție alimentele.

Un alt lucru pozitiv a fost acela că o parte dintre beneficiarii acestui ajutor s-au înscris și la cursurile gratuite de limba engleză pentru începători, desfășurate la Centrul Comunitar. Le mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat și celor care vor decide să se alăture acestei acțiuni.”

Tommy Tomescu, directorul Centrului Comunitar Român din Londra

—————————————

Adresa acestui centru este: 2 Grand Parade, Forty Ave, Wembley Park, HA99JS (2-3 minute de la stația de metrou Wembley Park).

 

„Dacă putem să facem un bine, de ce să nu-l facem?!”

„Dacă putem să facem un bine, de ce să nu-l facem?! În momentul în care Tommy ne-a sunat și ne-a spus despre proiect, am spus da, putem face asta pentru că știm că sunt persoane nevoiașe în Londra. Fiecare din noi, când am ajuns aici, am trecut prin momente dificile și mi se pare normal să-i ajutăm acum și pe ceilalți”, ne-a declarant Maria Cotoros, managerul restaurantului Oasis din Londra.

Iată care sunt restaurantele din UK participante la acest proiect umanitar:

 • Casa Bucovineana (Edgware)
 • Casa Românească (Edmonton)
 • Cerbul Carpatin (Watford)
 • Cornelius (Tottenham Hale)
 • Crystals of London (Park Royal)
 • Oasis (Newbury Park)
 • Vintage (Tottenham).

—————————————

Sesiune de informare în domeniul muncii și social

 

La același centru comunitar, sâmbătă, 21 mai, de la ora 13.00 va avea loc o nouă sesiune de informare a românilor în domeniul muncii și social. Sesiunea este susținută de Ileana Stănică, atașat pe probleme de muncă și sociale al Ambasadei României la Londra.

În cadrul acestei sesiuni de informare, românii vor fi consiliați cu privire la: accesul pe piața britanică a muncii, reglementarea statutului legal pe piața muncii, drepturi și obligații la locul de muncă, salariul minim la nivel național, statutul pe piața muncii (lucrător, salariat, lucrător pe cont propriu, lucrător prin agenție), recunoașterea calificărilor profesionale.

Intrarea este liberă!

—————————————

Autor articol: Gelu Irimia
Etichete: , , , , , , , , ,

Comentarii

2 pareri la “Masă caldă pentru românii din Londra”

 1. nicu Spune:

  cum pot fi ajutat pentru obtinerea cardului pentru constructii…si apreciez si respect ceia ce fac romanii pentru romani asa trebuie sa fim uniti

 2. elena sandu Spune:

  sunt absolut incintata de faptul ca romanii nostrii sunt atit de saritori si buni cu cei necajiti.nu sunt bogata si nu am averi dar as vrea sa stiu cum as putea contribui la ajutoraea celor pe care noapte de noapte ii vad dormind pe strazi si ii aud vorbind romaneste.i am ajutat cu un banut dar sigur,asta nu este suficient.daca pot contribui cu un banut as fi fericita!astept rasp pe adresa de e mail!dumnezeu sa va dea multa sanatate!

Spune-ti si tu parerea!