Masina furata? Nu, doar „ridicata”

Articol publicat in sectiunea Avocat pe data 21 decembrie 2009

Era una dintre acele frumoase strazi londoneze cu case din perioada victoriana marginite de copaci, o strada linistita, departe de aglomeratia bulevardului si, surprinzator, cu un loc liber de parcare. Imi lasasem acolo masina cu o jumatate de ora inainte, cât sa iau o cafea si sa pun la posta câteva scrisori. Acum, disparuse. M-am uitat pe jos dupa sticla sparta. Apoi m-a cuprins panica: pe scaun lasasem un GPS, in portbagaj era un cadou pentru sotul meu, iar in torpedo niste hârtii de la birou.

Am sunat la politie.

„Vreau sa raportez furtul unei masini.”

Ofiterul, plictisit: „Numarul de inmatriculare?”

Si, dupa câteva momente: „Nu a fost raportata nicaieri ca fiind abandonata. Ati incercat la serviciul de ridicare a masinilor?”

Era prima mea intâlnire cu acest foarte eficient serviciu din Marea Britanie.

Daca va lasati masina intr-o zona cu restrictii de parcare, nu numai ca puteti primi amenda, dar este absolut legal ca un grup de barbati masivi (angajati ai consiliului local) sa apara cu un camion vechi si sa v-o ridice. Sotul meu numeste asta „hotie sponsorizata de stat”.

E usor de inteles de ce consiliul local angajeaza astfel de oameni, care parca tocmai au fost eliberati din custi – de obicei sunt injurati si atacati. Iti ridica masina de pe asfalt cu o macara mobila, o agata in spatele camionului si pornesc in tromba catre parcarea de depozitare, cu masina balanganindu-se intre cârlige si lanturi. Nu conteaza daca e o Skoda sau un Porsche, soarta va fi aceeasi. Chiar daca alergi dupa ei si ii prinzi asupra faptului, tot nu ti-o vor da inapoi.

Exista povesti despre soferi alergând spre masinile lor pe jumatate suspendate si catarându-se in ele in timp ce erau ridicate de macara. E o miscare pe care nu o recomand. Si, tineti minte, nu incercati sa le dati spaga. In România poate sa mearga, dar in Marea Britanie s-ar putea sa va aduca si mai multe probleme. Indiferent cât de suparat sunteti atunci când va vedeti masina remorcata, nu folositi un limbaj sau comportament amenintator ori injurios la adresa agentilor de trafic, caci s-ar putea sa va treziti si cu o acuzatie de tulburare a ordinii publice.

Daca masina ar bloca o strada sau ar obstructiona accesul la servicii de urgenta (cum ar fi statii de salvare, unitati medicale, hidranti etc.), ar fi in regula. Da. Nicio problema. Ridicati-o. Dar daca e o duminica dupa-amiaza pe o straduta linistita, v-ati putea intreba care este justificarea. Insa faptul ca rotile din spate ating o linie galbena sau ca ati parcat prea aproape de colt este suficient. Cum cei care ridica masini lucreaza de obicei cu comision, orice incalcare a legii va fi vânata si pedepsita. Se stie ca uneori se ascund dupa colt si se napustesc asupra vehiculului imediat ce soferul s-a indepartat.

Deci v-a disparut masina, inghitita de regulile feroce de parcare din Marea Britanie. Urmeaza lupta cu cei care o depoziteaza. Pastrati-va calmul, caci sunteti pe cale sa intrati intr-o alta lume.

Ca sa va recuperati masina trebuie sa platiti. Preturile variaza, dar nu sunt in niciun caz mici. In Kensington, in centrul Londrei, costa 200 de lire. Si asta nu e tot. Se mai adauga si amenda pentru parcare ilegala: inca 120 de lire. Si, atentie, n-o lasati acolo in timp ce incercati sa strângeti banii necesari. Fiecare noapte mai adauga 40 de lire notei de plata. Unui prieten i-a fost ridicata masina in timp ce era in concediu. Când s-a intors dupa doua saptamâni, avea de platit mai mult decât valoarea masinii, asa ca a sunat si le-a zis s-o pastreze.

Restrictiile de parcare in UK sunt deseori neclare. Semnele pot fi contradictorii sau cu panouri aditionale ambigue, incât nu e intotdeauna clar daca parcarea este permisa sau nu. Restrictiile se pot schimba de la o parte a strazii la cealalta sau de la un loc de parcare la urmatorul. Daca aveti dubii, nu va lasati masina acolo. Odata ce compania de ridicari a luat-o, veti avea nevoie de mai mult de 300 de lire pentru a o lua inapoi.

Flavia Kenyon, barrister (avocat roman)

Telefon: 07841761070

E-mail: kenyon88@btinternet.com


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!