Mașina, un „must have” pentru românii din UK

Articol publicat in sectiunea Auto, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 19 aprilie 2016

uk_sofer2

„Dacă ți-ai luat o casă și o mașină, ești un om realizat!” De câte ori nu v-ați auzit prietenii și cunoștințele spunând aceste vorbe? Cu siguranță de foarte multe ori, și asta pentru că în România este destul de greu să ți le cumperi. Nu puține sunt cazurile în care oamenii se bagă datori la bănci pe câțiva ani doar pentru a putea să își cumpere o mașină. Ei bine, cel puțin în cazul în care pretențiile nu sunt foarte mari, în UK, lucrurile sunt total diferite. Un autoturism ți-l poți cumpăra doar cu banii pe care îi primești după două săptămâni de muncă. Dar mai sunt ei, românii, oameni fără pretenții odată ce au ajuns pe teritoriul Marii Britanii?!

Britanicii de rând conduc mașini… normale, pe care de cele mai multe ori le cumpără la mâna a doua. Pentru ei, mașina reprezintă doar un bun care le ușurează existența. Pentru ei e mult mai important să aloce o sumă importantă de bani unei vacanțe în care să se distreze, decât să își cumpere o mașină luxoasă, care oricum își pierde valoarea în timp. Confrații noștri, unii dintre ei, că nu este cazul să generalizăm, se află la polul opus. Preferă să muncească până la epuizare doar-doar și-or putea cumpăra mașina mult visată. Evident, una scumpă! Ce mai contează că se vor urca la volan cu bocanci și vestă reflectorizantă?!

 

Mașină scumpă ca a șefului

Alexandru, Botoșani: „Pentru mulți români asta este ca o boală, trebuie musai, indiferent de sacrificiile pe care le faci, să îți cumperi o mașină. Doar așa poți intra în rândul lumii. Poate ăsta este și motivul pentru  care imediat ce încep să câștige un ban în Anglia, românii se gândesc la ce economii să facă pentru a putea să își cumpere o mașină: una faină, clar! Am o cunoștință care s-a împrumutat în bancă nu mai puțin de 14.000 de lire ca să-și cumpere o super mașină. Faza cea mai tare e că și-a luat autoturismul chiar înainte de a avea permis de conducere. Prin urmare, timp de câteva luni mașina a stat parcată în fața casei, iar el lucra aproape șapte zile din șapte pentru a putea achita ratele la bancă. Unora chiar le place să se dea ce nu sunt. Adică să fii muncitor într-un depozit și să conduci o mașină la fel de scumpă ca a managerului, asta nu poate fi decât o… fiță!”

 

Până unde se poate întinde pasiunea?

Dacă încă nu v-ați convins că sunt români care nu se uită la bani când vine vorba despre mașini, mai avem un exemplu!

—————————————

„Verișorul meu a surprins pe toată lumea când a făcut un împrumut în bancă pentru… a-și tuna mașina! Cumpărase un BMW vechi de aici, din Anglia, și pasionat fiind de cursele de mașini, a dorit să îl personalizeze astfel încât să-și uimească prietenii când își va face apariția cu el în România. Probabil asta s-a și întâmplat, pentru că a băgat în mașina aia aproape toți banii pe care i-a luat de la bancă, nu mai puțin 16.000 de lire! Acum muncește ca șofer pe TIR și plătește rate la bancă, dar ce mai contează când și-a văzut visul împlinit?! În fața casei stă parcată mașina lui cea super-tunată!”

Vlad, Târgoviște

—————————————

 

trimiteri-sus-4

Şcoala de şoferi, o experienţă… cu frâna trasă

AUTOTURISM DE ROMÂNIA PE ȘOSELELE DIN UK

ÎN UK ȚÂNȚARI, ÎN ROMÂNIA BONDARI

Un tirist maghiar s-a făcut de râs pe autostrăzile din UK

trimiteri-jos-4

 

Există și români… normali

Este adevărat că în Marea Britanie, poate mai mult decât în România, depinzi de mașină dacă vrei să ajungi la serviciu. Fie că au obținut un job full-time, fie că lucrează printr-o agenție de recrutare, uneori, românii sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri până la locul de muncă. Sunt cazuri în care în anunțurile de angajare se specifică foarte clar că cei interesați trebuie să dețină permis de conducere și mașină. Prin urmare, autoturismul personal devine o necesitate.

—————————————

„Eu mi-am cumpărat mașina, un Peugeot 206, după șase luni de muncă în UK. Mi-am dorit să am o mașină a mea, cu care să merg la serviciu încă de pe vremea când locuiam în România. Nu am reușit să mi-o cumpăr acolo, din cauză că aveam un salariul care nu îmi permitea să fac această achiziție. Când am ajuns în UK, cred că puteam să îmi cumpăr o mașină după o lună și jumătate de muncă, având în vedere că am dat pe ea doar 500 de lire. Problema este că mi-am făcut cu greu curaj să conduc în Marea Britanie. Oricum mi se pare incredibil să poți cumpăra un autoturism cu jumătate din salariu. Când te gândești ce sacrificii se fac în România pentru asta…”

Mihaela, Bistrița

—————————————

 

Măcar o mașină să îți cumperi!

Românii care vin în Anglia speră să se realizeze financiar. Unii au în gând să se întoarcă acasă plini de bani și să facă acolo ceva cu agoniseala din străinătate, alții, în schimb, speră să rămână printre britanici mult și bine și să ducă un trai lipsit de griji. Odată ajunși în UK, realizează că nici aici nu curge lapte și miere pe șanțuri și că sunt greu de atins obiectivele pe care le-au avut în momentul în care au părăsit țara natală.

Dragoș: „Când am plecat din România nu aveam în minte decât salariul de o mie și ceva de lire, care mi se promisese că îl voi primi lunar. Mă gândeam că, indiferent cât de greu îmi va fi, voi rezista doar pentru a primi acești bani și a face cu orice îmi propusesem. Câte planuri aveam, nici nu vă pot spune! Câte asigurări le dădusem părinților, câte idei de a face și a drege cu cele aproape 60 de milioane de lei vechi (n.r. – echivalentul în lei a salariului din UK) care urmau să îmi intre în buzunar la sfârșitul fiecărei luni, nu vă puteți imagina. Când am ajuns aici, mi-am dat seama că lucrurile nu sunt chiar cum mă așteptam și că se câștigă bine, dar și cheltuielile sunt pe măsură și în aceste condiții e greu de pus un ban de-o parte. Într-o discuție cu mama, îi spuneam toate astea și mă plângeam că nu o să pot face tot ce mi-am propus, cel puțin nu prea curând. Replica ei a fost următoarea: «Lasă, mamă, că și o mașină dacă reușești să îți cumperi, e bine!» Mi-am cumpărat mașina respectivă, evident fără prea mari sacrificii. Nu e una de lux, dar nici nu îmi trebuie mai mult. Pot să merg la serviciu, pot să mă plimb prin alte zone ale Angliei, să vizitez locuri noi. Are un consum mic și dau la asigurare doar 70 de lire. Ce îmi trebuie mai mult? Oricum în România trebuia să mă împrumut în bancă dacă aș fi vrut să mi-o cumpăr.”

 

Cumpăr mașină pentru… o lună!

O altă categorie de români sunt cei care doresc să cumpere un autoturism doar pentru a face o bună impresie celor din țară.

Alexandra, Ploiești: „Am destule cunoștințe care își cumpără mașini doar pentru o perioadă de o lună sau două. Se întâmplă asta de sărbători sau pe timpul verii. De ce?! Pentru că atunci merg acasă și trebuie să «dea bine» în ochii cunoscuților. De obicei, e vorba despre băieți tineri, care pe aici își rup oasele în ture de noapte încărcând TIR-uri sau lucrând în construcții și care se uită la fiecare liră pe care o scot din buzunar. Când e timpul să plece în România, schimbă macazul. Umblă la economii, sau chiar se împrumută la prieteni, și își cumpără o mașină de fițe. Asta pentru a nu crede cei de acasă că se trăiește greu în Anglia. Și uite așa, se gândesc oamenii aia, ce bine o duc ăștia care s-au hotărât să plece la muncă în străinătate. Ce nu știu ei este că aceste mașini scumpe sunt vândute, de cele mai multe ori, imediat ce posesorii se întorc în UK. Evident, ies în pierdere pentru că mașina nu mai are aceeași valoare, dar ce mai contează când ai făcut o impresie bună la discoteca din sat?!”

Cei care cumpără mașini pe ultima sută de metri, doar pentru un drum până în România, se expun unor pericole care i-ar putea costa atât viața lor, cât și a pasagerilor.

Alina: „Când am fost ultima dată în concediu în România am mers cu un băiat cu care locuiam în casă. El și tatăl lui plecau acasă, și eu, cu gândul că mă va costa mai ieftin decât dacă aș fi plătit la avion, m-am hotărât să merg cu ei. Mai bine nu mă uitam la bani și eram mai liniștită, pentru că am avut parte numai de incidente pe drum. Băiatul respectiv avea o mașină pe care o folosise în Anglia, dar înainte de a pleca acasă și-a cumpărat încă una, mai scumpă, mai frumoasă. A urcat mașina veche pe o platformă, pe care a atașat-o de cea recent cumpărată. Nimic suspect la prima vedere, numai că undeva prin Franța ne-am trezit că o roată de la remorcă s-a desfăcut. Din fericire, nu am fost implicați în niciun incident rutier, dar asta nu a fost tot. După alți kilometri parcurși, undeva prin Germania am avut probleme cu motorul mașinii. A fost nevoie să vină platformă să ne ia și să ne ducă la un service. Numai bătăi de cap și bani cheltuiți doar pentru faptul că persoana respectivă nu a verificat foarte bine mașina și platforma pe care le-a cumpărat, gândindu-se că le va vinde curând.”

Autor articol: Adriana Niculescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!