Maşinile ilegale

Articol publicat in sectiunea Auto pe data 29 septembrie 2014

uk_clocking cars

În clipa când cumpăraţi o maşină, există posibilitatea ca aceasta să aibă un trecut ascuns. Aflaţi cum puteţi evita să cumpărați o maşină aflată în afara legii.

 

Maşinile furate

Este sarcina cumpărătorului de a se asigura că maşina pe care o cumpără nu este una furată. Chiar dacă aceasta a fost cumpărată cu bună-credinţă, poliţia o poate confisca şi, dacă a fost cumpărată printr-o metodă de finanţare, creditorul tot poate cere plata mașinii.

Maşinile furate sunt în general vândute după ce li se schimbă identitatea, dar există unele reguli prin intermediul cărora puteţi evita să cumpăraţi o astfel de maşină.

 • Investiţi întotdeauna într-o verificare a istoricului mașinii, care vă va arăta imediat dacă aceasta a fost furată sau radiată.
 • Cereţi originalul certificatului V5C (cunoscut și sub numele de logbook = cartea de identitate a mașinii) și verificaţi dacă acesta conţine sigla DVLA.
 • Maşinile furate sunt deseori vândute fără certificatul V5C, vânzătorul pretinzând că acesta a fost trimis la DVLA pentru a fi adus la zi. Poate fi adevărat dar, din nefericire, nu există o cale prin care să verificaţi acest lucru.
 • Asiguraţi-vă că adresa vânzătorului de pe certificatul V5C se potriveşte cu cea din permisul de conducere, paşaport sau o factură a utilităţilor.
 • Verificaţi dacă plăcuţele de înmatriculare şi Vehicle Identification Number (VIN – numărul de identificare al șasiului) coincid cu cele înscrise pe V5C.

 

Manipularea” kilometrajului (car clocking)

„Clocking”-ul este acţiunea prin care proprietarul „dă înapoi kilometrajul maşinii, pentru ca aceasta să fie vândută la un preţ peste valoarea ei.

Asta înseamnă că maşinile cu un kilometraj mare pot fi vândute unui cumpărător neavizat ca şi cum ar avea unul mult mai mic. Dar acest lucru poate fi descoperit chiar şi prin metode ce nu implică un efort prea mare.

 • Verificaţi dacă kilometrajul de la bord corespunde cu istoricul de service şi datele din MOT-urile vechi.
 • Verificaţi să nu existe diferenţe între kilometrajul din documentele de service şi cel redat de instrumentele de bord.
 • Pe kilometrajele analogice, verificaţi ca indicatoarele să fie aliniate simetric.
 • Kilometrajul declarat trebuie să fie reflectat de starea generală a maşinii: scaunele uzate, volanul ros sau numeroasele indentații ale caroseriei pot indica kilometrajul real al maşinii.
 • Dacă nu există un istoric de service sau este incomplet, verificarea istoricului maşinii vă poate ajuta să vă daţi seama de kilometraj.
 • Contactaţi proprietarii anteriori pentru a verifica kilometrajul pe care îl avea maşina când au vândut-o.

 

„Schimbarea” numerelor de identificare (vehicle ringing)

Un „ringer” este o maşină furată căreia i s-au înlocuit numerele de identificare (VIN) cu cele ale unei maşini radiate şi care va fi însoţită de documente de identificare falsificate.

Maşinile de acest gen au VIN-ul înlocuit, aşa că fiţi atenţi la eventualele semne/zgârieturi din jurul plăcuţelor de identificare.

VIN-ul este gravat pe o plăcuţă mică, nituită sub capotă şi ştampilată pe şasiul maşinii, sub covorul de sub scaunul şoferului. Numărul VIN apare uneori şi pe stâlpul uşii sau la baza parbrizului.

Dacă veţi cumpăra o maşină „ringer”, aceasta nu vă aparţine legal şi va fi returnată posesorului sau companiei de asigurare imediat ce se descoperă că vă aflaţi în posesia ei.

Cum să evitaţi să cumpăraţi o astfel de maşină:

 • asiguraţi-vă că certificatul V5C (logbook – cartea de identate a mașinii) este original şi conţine sigla DVLA;
 • verificaţi dacă există urme neobişnuite în jurul plăcuţei VIN;
 • asiguraţi-vă că maşina este însoţită de un număr satisfăcător de acte.

 

Mașinile „cut and shuts”

Un „cut and shut” înseamnă atunci când din rămăşiţele a două sau mai multe maşini se realizează o mașină „nouă”.

Integritatea structurală a unei astfel de maşini este compromisă în mod serios şi poate duce la răniri serioase dacă maşina va fi implicată într-un accident.

 • Examinaţi stâlpii parbrizului, secţiunea de mijloc a maşinii și uitați-vă sub covoare în căutarea semnelor de sudură.
 • Verificați calitatea vopselei și a aplicării ei, dacă se potrivesc culorile în mod corespunzător și eventualul surplus de vopsea de pe sigiliile de sticlă.
 • Fiți atenți la tapițeria care nu se potrivește perfect sau conține mai multe culori/nuanțe ale aceleiași culori.
 • Verificarea istoricului maşinii vă poate aduce la cunoștință dacă maşina a fost furată sau radiată; o mașină „cut and shut” poate prezenta ambele situații.

 

Maşinile clonate

Maşina clonată este o maşină care are plăcuțe de înmatriculare furate de la un model identic.

Clonele nu sunt neapărat maşini furate, unii infractori folosind plăcuțe de înmatriculare furate pentru a se sustrage plăţii unor amenzi de parcare sau viteză, transferând astfel vina și… factura asupra proprietarului maşinii originale.

Mulţi proprietari nu sunt conștienți că sunt victime ale unei astfel de infracţiuni până când încep să sosească amenzile acasă, rămânând de datoria lor să-şi demonstreze nevinovăția.

 • Verificaţi întotdeauna ca plăcuţele de înmatriculare şi numărul de identificare (VIN) să fie identice cu cele care apar pe certificatul V5C.
 • Verificaţi dacă există semne de alterare a plăcuţelor de înmatriculare sau de orice altă dovadă care ar sugera că au fost scoase sau înlocuite de curând.
 • O verificare a istoricului maşinii vă poate pune la dispoziţie indicii pentru a identifica o clonă, cum ar fi culoarea, specificaţiile tapițeriei și, în unele cazuri, cele referitoare la kilometraj.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!