Mașinile unor români, incendiate la Roma

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 6 martie 2015

Cinci autoturisme ale unor imigranţi români au fost incendiate, în cursul nopţii de 28 februarie spre 1 martie, într-un cartier situat la periferia Romei, scrie presa italiană.

Locuitorii cartierului roman Borghesiana, situat la periferia estică a capitalei Italiei, au fost treziţi de zgomote puternice, în jurul orei 4.00 dimineaţa, potrivit site-ului RomaToday.it, citat de Mediafax. Cinci autoturisme înmatriculate în România care erau parcate pe o stradă din zonă au fost incendiate, fiind distruse în totalitate. În zonă era staţionată şi o maşină cu număr italian, dar vehiculul nu a fost incendiat.

Pompierii sosiţi la faţa locului nu au putut decât să constate pagubele, iar carabinierii au declanşat o anchetă pentru distrugere intenţionată.

Ipoteza prezentată de anchetatorii italieni este cea a unui act cu caracter rasist şi xenofob comis de piromani împotriva comunităţii românilor din Italia.

 

MAE reacționează

Ministerul de Externe român a precizat că misiunea diplomatică a întreprins, în regim de urgență, demersurile legale atât pe lângă Comandamentul de pompieri din Roma, cât și pe lângă Comandamentul central al carabinierilor din capitală, în vederea obținerii de informații oficiale referitoare la circumstanțele producerii incidentului și a identității deținătorilor autovehiculelor incendiate. Incidentul nu s-a soldat cu victime.

MAE a precizat că, prin Ambasada României la Roma, urmărește cu deosebită atenție cazul, fiind în așteptarea unui răspuns oficial din partea autorităților locale.

„Ministerul Afacerilor Externe constată că nu este pentru prima oară când are loc un astfel de episod în perimetrul capitalei italiene în care autovehicule cu numere de înregistrare românești sunt incendiate, aceasta inducând suspiciunea că asemenea acte ar putea avea și motivații de natură xenofobă. Pe acest fond, Ministerul Afacerilor Externe exprimă așteptarea ca autoritățile locale să investigheze cu maximă seriozitate incidentul produs în dimineața zilei de 1 martie 2015, inclusiv sub aspectul săvârșirii unei fapte cu motivații xenofobe”, se arată într-un comunicat al MAE.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!