Măsluiri şi la ei? Hillsborough, Colectiv-ul britanicilor

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 2 mai 2016

uk-tragedia-de-la-Hillsborough

În urmă cu 27 de ani, pe 15 aprilie 1989, 96 de fani ai echipei de fotbal Liverpool au murit efectiv călcaţi în picioare. Un nou verdict a arătat că moartea fanilor a survenit în urma greşelilor făcute de poliţie; vina nu a fost a suporterilor lui Liverpool!

Dezastrul de la Hillsborough: pe 15 aprilie 1986, 96 de oameni, toţi suporteri ai lui Liverpool, au murit în tribunele arenei „Hillsborough” din Sheffield, din cauza unei busculade. Totul s-a petrecut la meciul dintre Liverpool și Nottingham Forest, din semifinalele Cupei Angliei. Organizatorii au permis intrarea, în sectorul destinat suporterilor lui Liverpool, a mai multor fani decât putea să suporte tribuna iar oamenii s-au călcat în picioare.

Autorităţile de atunci au dat vina pentru tragedie pe suprapopularea sectorului rezervat oaspeţilor, însă un nou raport independent, publicat în 2012, a scos la iveală faptul că nu s-a intervenit la timp, aşa că rudele victimelor au cerut redeschiderea dosarului. Atunci s-a arătat că poliția din South Yorkshire şi serviciul de ambulanţă au făcut „eforturi susținute pentru a arunca vina asupra suporterilor lui Liverpool”.

Săptămâna aceasta a fost dat publicităţii raportul oficial al evenimentelor din 15 aprilie 1989 şi situaţia este clară: autorităţile şi poliţia poartă în totalitate vina pentru cea mai mare tragedie petrecută în Regatul Unit. Mai mult decât atât, poliţia a încercat să-şi mascheze incompetenţa şi a măsluit dovezi pe care mai apoi le-a furnizat mass-mediei şi zeci de persoane ar fi putut fi salvate dacă, la doar nouă minute de la dezastru, autoritățile n-ar fi hotărât încetarea operațiunilor de salvare.

Juraţii au considerat că nu a existat un plan de evacuare bine pus la punct, iar planul de urgenţă a fost aplicat cu întârziere. Cu alte cuvinte, greşelile poliţiei au dus la moartea celor 96 de fani şi, ca urmare a verdictului, şeful poliţiei din South Yorkshire, David Crompton, a fost demis din funcţie zilele trecute.

Andy Burnham, Ministrul de Interne britanic din Opoziţie, a declarat în cadrul Camerei Comunelor:

—————————————

„Muşamalizarea evenimentelor a mers până în vârful ierarhiilor. A persistat datorită înţelegerilor secrete dintre elitele din politică, poliţie şi media.”

—————————————

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!