Măști pe bază de argilă

Articol publicat in sectiunea Femina pe data 3 martie 2014

masca argila3_1Toate măștile se fac în obiecte de sticlă sau porțelan, amestecându-se cu o spatulă de porțelan sau lemn. Este recomandat pe cât posibil evitarea contactului cu plasticul și metalul.

Toate măștile pe bază de argilă se aplică pe față, gât și decolteu și se lasă să acționeze 20-30 minute, după care se îndepărtează cu un disc demachiant înmuiat în lapte sau apă călduță.

La final se clătește bine toată fața și se șterge ușor cu un prosop curat.

Obiectele care intră în contact cu argila trebuie să fie neapărat de porțelan sau lemn!

Măști pentru tenul uscat/sensibil

Mască hidratantă: amestecă 4 lingurițe de argilă albă pudră cu 2-3 lingurițe de ulei de măsline. Uleiul de măsline poate fi înlocuit cu smântână dulce sau miere.

Mască tonifiantă: stoarce un avocado pentru a obține 4 linguri de suc, în care vei adăuga 2 linguri de pudră de argilă albă sau roz. Amestecă până se omogenizează bine și aplică pe față și decolteu, las-o să acționeze 30 minute și apoi clătește cu apă călduță.

Mască revitalizantă: stoarce cu ajutorul storcătorului 1-2 morcovi până ce obții 4 linguri de suc. Încorporează bine în sucul de morcov, 2 linguri de argilă albă, pudră, până obții o pastă cremoasă.

Măști pentru tenul gras

Mască hidratantă: amestecă 2 linguri de argilă verde, cu un gălbenuș de ou și o lingură de pulpă pasată de avocado. Argila absoarbe și elimină excesul de sebum în timp ce gălbenușul de ou și pulpa de avocado hidratează și hrănesc tenul.

Mască tonifiantă: amestecă 2 linguri de argilă verde cu 4 linguri de zeamă de lămâie sau portocală. Evită aplicarea în zona ochilor, deoarece zeama de citrice este un puternic astringent și poate usca excesiv zona din jurul ochilor care este foarte sensibilă.

Mască revitalizantă: amestecă 4 linguri de suc de castraveți proaspeți cu 2 linguri de argilă verde. În timp ce stai cu masca pe față, poți aplica două rondele de castravete pe pleoape pentru îndepărtarea cearcănelor.

Măști pentru tenul normal/mixt

Mască hidratantă. Pentru a obține o mască hidratantă pentru tenul mixt, amestecă 2 linguri de argilă albă cu unul sau două din următoarele ingrediente: piure de piersică, lapte, smântână sau miere.

Mască tonifiantă: alege câteva boabe dintr-un ciorchine de strugure alb, îndepărtează-le pielița și semințele și pasează-le până când obții o pastă pe care să o amesteci cu 2 lingurițe de argilă.

Mască revitalizantă: amestecă 2 linguri de argilă roz cu 4 linguri de apă de trandafiri pentru un ten proaspăt, luminos și revitalizat.

Mască pentru tenul lipsit de strălucire

Este indicată pentru toate tipurile de ten, reușind să revitalizeze rapid pielea ternă și lipsită de strălucire.

Amestecați o linguriță de drojdie de bere (proaspătă sau pulbere), cu o linguriță de iaurt, 2 linguri de suc de citrice (lămâie, portocală), o lingură de ulei de măsline și 3 lingurițe de argilă. Aplică masca pe ten, gât și decolteu, las-o să acționeze 20 minute, după aceea clătește cu apă de trandafiri.

Mască pentru tenul matur

Tenul matur are nevoie de foarte multă hidratare și tocmai de aceea, și măștile pe care le folosim trebuie să conțină ingrediente intens hidratante.
Amestecă o lingură de argilă albastră cu o lingură de pastă de banană foarte coaptă și o lingură de smântână grasă. După 20 de minute, curăță masca de pe ten cu un disc demachiant înmuiat în lapte călduț. Clătește apoi cu apă călduță și șterge ușor cu un prosop curat.

Mască pentru tratarea acneei

Argila, datorită proprietăților sale antitoxice, antiseptice și antialergice, folosită pe termen lung atât intern, cât și extern, ea duce la tratarea acneei și la cicatrizarea semnelor lăsate de aceasta.

Datorită silicatului de aluminiu pe care îl conține, ea favorizează reconstituirea și vindecarea țesuturilor lezate.

Pentru tratarea acneei trebuie să realizezi un amestec dintr-o lingură de pudră de argilă galbenă, verde sau roz și 2 linguri de apă plată (dacă tenul tău este normal/mixt) sau 2 linguri de ulei de măsline (dacă tenul tău este uscat), iar pentru tenul gras amestecă cu 2 linguri de zeamă de lămâie.
Aplică această mască o dată pe săptămână până la tratarea problemei. Concomitent cu aplicarea măștii, folosește și argila pentru uz intern.

Pe cât de ușor de utilizat, pe atât de benefice sunt proprietățile sale asupra organismului și pielii.

Acest „pământ magic” cunoscut încă de pe vremea egiptenilor este atât de bun într-o mulțime de tratamente încât nu ar trebui să lipsească din casa nimănui.


Comentarii

O parere la “Măști pe bază de argilă”

  1. www.argiloterapie.com Spune:

    Felicitari pentru articol ! Pentru cei care doresc argila romaneasca, pot gasi pe site-ul mentionat. De retinut argila este cu atat mai eficienta cu cat este mai aproape de locul in care v-ati nascut si petrecut tineretea.

Spune-ti si tu parerea!